Proton Persona terpakai serendah RM 33k, berbaloi sedan segmen-B pada harga Saga?

Dengan harga bermula dari julat RM 33k, anda akan mendapat lebih banyak nilai untuk wang apabila memilih Proton Persona generasi kedua terpakai.

Lagipun, anda membayar harga Proton Saga untuk sebuah kereta satu segmen lebih besar: dengan enjin 1.6 liter yang lebih berkuasa, but yang lebih besar, serta lebih banyak beg udara (varian Premium menawarkan 6 beg udara).

Apatah lagi, Persona kekal menawarkan keselesaan pemanduan yang lebih baik berbanding beberapa pesaing segmennya.

Proton PERSONA

Pengenalan Proton Persona

Proton Persona generasi kedua, diberi nama kod BH, membuat kemunculan pertama pada tahun 2016.

Ia berkongsi platform dengan Proton Iriz, namun Persona hanya boleh didapati dengan enjin 4-silinder 1.6 liter petrol yang disedut secara semula jadi, tanpa mengira varian. Proton Iriz pula boleh ditemui dalam varian enjin 1.3 atau 1.6 liter.

Proton Persona pra-facelift

Bercakap mengenai trenkuasa, Proton Persona boleh dikreditkan sebagai model Proton pertama yang menggunakan sistem pendakap enjin (engine mounting) 3-poin, satu perubahan daripada sistem 4-poin model Proton lama.

Kurang pendakap enjin mungkin kedengaran seperti intuitif balas tetapi dengan mengurangkan bilangan pendakap enjin yang memegang enjin dan transmisi, Proton telah mengurangkan tahap gegaran yang menyusup masuk ke dalam kabin dengan lebih berkesan.

2021 Proton Persona facelift

Ketika pelancaran, Proton Persona ditawarkan dengan pilihan transmisi manual 5-kelajuan dan transmisi automatik CVT. Sebaik sahaja Proton Persona 2021 baharu diperkenalkan, Proton menggugurkan pilihan transmisi manual.

Baca: Proton ingin menggunakan transmisi 6-kelajuan pada Iriz / Persona, tapi kenapa CVT dikekalkan?

Selama bertahun-tahun, Proton memberikan pelbagai kemas kini dan penambahbaikan kepada sedan segmen B ini. Dalam kemas kini terkini pada tahun 2021, Persona menerima ciri kelengkapan moden seperti lampu depan LED, sistem kawalan iklim digital, sistem infotainment gaya terapung, port pengecasan USB tambahan (termasuk satu berhampiran cermin pandangan belakang), dan perehat lengan dengan konsol storan.

Baca: Gambaran dekat: Proton Persona facelift 2022, kemaskini terbaik setakat ini!

Varian Proton Persona yang disyorkan?

Kami mengesyorkan untuk meletakkan keseluruhan bajet dan memilih varian Premium, jika berkemampuan. Alasan untuk memilih varian Premium adalah mudah – ia adalah satu-satunya varian Persona yang menawarkan 6 beg udara; varian yang lebih rendah hanya menawarkan 2 beg udara.

Proton Persona manual juga dicari oleh segelintir peminat

Pada masa penulisan, Proton Persona 1.6 Premium tahun 2016 disenaraikan di Carsome pada harga RM35,400, manakala model baru yang dihasilkan pada tahun 2019 boleh didapati dengan harga RM 43,400.

Selain daripada itu, Carlist menyenaraikan lebih banyak pilihan untuk pengguna yang menggemari transmisi manual.

Masalah Proton Persona biasa?

Amaran suhu penyejuk. Foto: Danny Joh on FB

Sebahagian besar daripada Proton Persona generasi kedua mudah diselenggara secara mekanikal namun kualiti binaan kadang kala tidak konsisten.

Sebagai permulaan, pemilik Proton Persona yang berada dalam kumpulan awal melaporkan masalah rak stereng dan radiator, walaupun isu-isu ini dapat diselesaikan dengan jaminan.

Gear VVT rosak. Kredit

Bagi pembeli Proton Persona yang lebih terkini, sesetengah pemilik melaporkan operasi unit kepala jeda. Kesemua isu-isu yang disebutkan di atas boleh diselesaikan di bawah pembaikan di pusat servis Proton yang sah.

Segelintir kes terpencil mendapati pemilik menderita dengan gear gandar injap pemasaan boleh ubah enjin (VVT) yang pecah.

Bunyi bising daripada kelengkapan plastik juga merupakan kejadian biasa bagi Proton Persona, tanpa mengira tahun model. Walaupun sesetengah pemilik bernasib baik dengan menyelesaikan bunyi bising menggunakan peredam buih, perlu diingatkan bahawa jarak perbatuan mungkin berbeza-beza.

Jika perlu, bangkitkan isu ini semasa servis kereta anda di pusat servis yang sah dan mereka mungkin dapat menyelesaikannya.

Konklusi

Dengan harga bermula daripada RM 33k, Proton Persona terpakai pastinya menawarkan lebih banyak nilai dan ruang untuk wang anda.

Lagipun, Proton Persona terpakai berharga lebih kurang sama dengan Proton Saga serba baharu, tetapi anda mendapat kereta satu segmen besar dan but yang lebih luas. Selain itu, sekiranya anda memilih varian Persona 1.6 Premium, anda juga akan mendapat 6 beg udara dan upholsteri kulit.

Tambahan pula, untuk Proton Persona terpakai, anda tidak perlu menunggu sehingga 5 bulan untuk mendapatkan kunci kereta baharu anda kerana Carsome mempunyai beberapa stok unit terpakai yang baik – dijamin baik pulih dengan alat ganti original atau lebih baik!

Baca: Rebiu: Proton Persona facelift 2022 – transmisi CVT diperhalusi, lebih baik dari sebelum?

Source: Proton Persona terpakai serendah RM 33k, berbaloi sedan segmen-B pada harga Saga?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WelfulloutDoors.com