Model elektrik 7 Series – BMW i7 EV dilihat tanpa samaran di Malaysia, varian xDrive60 M Sport!

BMW i7 serba elektrik (EV) telah dikesan sekali lagi di Kuala Lumpur. Unit yang dilihat di sini adalah seragam M Sport dengan perincian hitam berkilat di bahagian luar.

Perlu diingatkan bahawa BMW i7 belum dilancarkan di Malaysia dan unit-unit ini adalah sebahagian daripada armada milik BMW Malaysia untuk tujuan penggunaan dan penilaian dalaman.

Seperti yang ditunjukkan oleh lencana xDrive60, trenkuasa terdiri daripada dua motor elektrik di gandar depan dan belakang, memberikan keupayaan pacuan semua roda (AWD), dan output 544 PS / 745 Nm. Pecutan 0-100 km/j dituntut pada 4.7 saat.

Ia memuatkan bateri 101.7 kWj yang membolehkan jarak gerak berdasarkan ujian WLTP sehingga 625 km. Pengecasan AC standard dan DC pantas masing-masing mencecah maksimum pada 11 kW dan 195 kW.

Tidak seperti Mercedes-Benz EQS yang dibangunkan di atas platform EV khusus, BMW i7 dibangunkan pada platform Cluster Architecture (CLAR) yang dikongsi dengan BMW 7 Series 2023. Perkongsian ini membolehkan kos yang lebih rendah berbanding pesaingnya.

Daripada apa yang dapat kami perhatikan, kedua-dua unit yang dilihat diletakkan bersebelahan tidak dilengkapi dengan skrin resolusi 8K 31 inci besar yang memanjang ke bawah dari bumbung. Skrin ini antara yang menjadi taruhan BMW i7 namun unit ini mungkin tidak mewakili spesifikasi sebenar apabila ia dilancarkan kelak.

Pada bahagian dalam, terdapat BMW Curved Display yang menggabungkan paparan maklumat 12.3-inci dan paparan kawalan 14.9 inci, kedua-duanya berdasarkan Sistem Operasi BMW 8 baharu.

BMW i7 dijangka akan dilancarkan secara rasmi di Malaysia tidak lama lagi, memandangkan kereta itu telah dikesan di jalan raya sebelum ini dan pendaftaran minat telah dibuka sejak pertengahan tahun 2022.

Baca: 14 gambar perbandingan BMW i7 G70 dengan Mercedes-Benz EQS 2023, yang mana pilihan anda?

Source: Model elektrik 7 Series – BMW i7 EV dilihat tanpa samaran di Malaysia, varian xDrive60 M Sport!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WelfulloutDoors.com