Ranger apa barang? Australia perkenal Toyota Hilux GR Sport 2023; 224 PS/550 Nm!

Toyota Hilux GR Sport 2023 nampaknya baru sahaja diperkenalkan iaitu di Australia. Untuk makluman anda, yang ini bukanlah biasa-biasa macam yang ada di Thailand dan juga Jepun.

Hilux ini kiranya betul-betul GR kerana ia hadir dengan lebih kuasa, suspensi yang ditala semula, brek yang lebih besar dan tapak yang lebih lebar.

Secara amnya, Hilux GR Sport ini dibangunkan bersama oleh Toyota Australia, Amerika Latin, Thailand dan Jepun. Dengan hasil pengecas turbo dan pengawal fuel-injection yang diolah semula, enjin 2.8L turbodiesel 1GD-FTV (10% lagi berkuasa berbanding varian biasa) yang dipadankan menghembuskan 224 PS dan 550 Nm tork.

Dalam masa yang sama, transmisi automatik 6 kelajuan juga ditala untuk tahap respon yang lebih pantas. Menariknya, ciri paddle shifter juga didatangkan sekali.

Dari segi asas, tapak kereta ini dipanjangkan 140 mm ke hadapan dan 155 mm ke belakang. Suspensi wishbone juga menerima kemaskini. Dan axle belakang turut diperkuatkan. Tidak cukup dengan itu, penyerap hentakannya juga menerima suntikan yang lebih padu.

Dengan nadi yang dipertingkatkan, Hilux GR Sport ini turut menampilkan estetik yang lebih agresif melalui rim 17 inci baru yang dibalut oleh tayar all-terrain, plat anti-gelincir, rel anti-hentaman batu, dan sudut kelegaan yang lebih tinggi.

Pada bahagian dalam, ia lengkap dengan tema merah, pedal aluminium dan beberapa lencana GR.

Untuk pasaran sana Australia, jualan Toyota Hilux GR Sport 2023 dijangka bermula pada separuh kedua tahun ini. Buat masa sekarang, harganya belum lagi diumumkan.

Dalam rantau kita, Hilux GR Sport 2023 mungkin tembus pasaran Thailand kerana kelibatnya sudah banyak kali diintip di sana. Menariknya, ada sumber yang mengatakan bahawa Malaysia juga mungkin akan menawarkan varian ini. Tetapi hanya masa yang dapat menentukan. Jadi, sama-samalah kita tunggu.

Juga bacaHilux dengan nadi elektrik? Toyota dedahkan Hilux Revo BEV Concept, trak pikap EV penuh!

Source: Ranger apa barang? Australia perkenal Toyota Hilux GR Sport 2023; 224 PS/550 Nm!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WelfulloutDoors.com