Bermula 1 Jan 2023, Hyundai umum hanya jual kereta elektrik di negara ini!

  • Dari 1 Januari 2023, Hyundai hanya akan menjual kereta elektrik sahaja di Norway.
  • Terdapat 3 model kereta elektrik Hyundai di Norway
  • Norway adalah negara kereta elektrik tertinggi di dunia

Kereta elektrik hari ini mempunyai populasi yang tinggi. Malah ada negara yang menjadikan kenderaan dengan pelepasan karbon sifar ini lebih popular daripada kereta enjin pembakaran dalaman (ICE).

Negara yang dimaksudkan adalah Norway, negara dengan penggunaan kereta elektrik tertinggi di dunia. Seperti yang dilaporkan oleh portal Electrek, 64.5% jualan kenderaan di negara itu pada tahun 2021 dikuasai oleh kereta elektrik berasaskan bateri (BEV). Model terlaris di Norway adalah Tesla Model 3.

Sementara itu, kenderaan hibrid yang menggabungkan enjin konvensional dengan motor elektrik, menyumbang 27.2% daripada jualan kenderaan dalam tempoh yang sama. Menariknya, jualan kereta enjin konvensional (petrol dan diesel) merosot kepada 8.2 peratus.

Satu lagi fakta menarik, 9 daripada 10 kereta terlaris di Norway pada tahun 2021 adalah kenderaan elektrik bateri (BEV). Sementara itu, Tesla Model 3 menjadi kereta terlaris di dengan jualan mencecah 12,058 unit.

Baca: Hyundai menandatangani MoU dengan pembekal aluminium Indonesia untuk pengeluaran kereta & EV masa hadapan

Fenomena minat yang tinggi terhadap kereta elektrik inilah yang membuatkan Hyundai memutuskan untuk hanya memasarkan EV di Norway mulai 1 Januari 2023. Tiada lagi kereta enjin pembakaran dalaman yang dijual di sana, termasuk hibrid.

Laman web rasmi Hyundai Norway kini hanya menyenaraikan tiga produk iaitu IONIQ 5, IONIQ 6, dan Kona Electric. Sementara itu, produk hibrid plug-in yang ditawarkan sebelum ini iaitu Tucson dan Santa Fe tidak lagi dijual.

Tangkap layar Hyundai Norway

Hyundai mendakwa sebanyak 93% jualan di negara itu pada tahun 2022 adalah model kenderaan elektrik sepenuhnya manakala selebihnya adalah daripada model hibrid.

“Kami mempunyai keyakinan yang tinggi terhadap portfolio model kami, dan kini usai melancarkan IONIQ 6 serba baharu, sudah tiba masanya untuk menjual hanya kenderaan elektrik tulen di pasaran Norway.

Hyundai IONIQ 6

“IONIQ 5 dan Kona Electric telah lama mengambil tempat sebagai antara kereta paling popular di pasaran, dan kami yakin bahawa EV kami akan terus membawa kejayaan pada masa akan datang,” kata Pengarah Urusan Hyundai Motor Norway, Thomas Rosvold dalam satu kenyataan akhbar.

Menariknya, masih ada 1 lagi model yang turut dijual Hyundai di Norway. Model Hyundai Nexo disenaraikan pada harga kr 609,900 (RM 307,243), kenderaan berkuasa hidrogen. Secara teknikalnya, ia masih kenderaan dengan teknologi elektrifikasi.

Baca: Hyundai Kona generasi baharu 2023 mengejutkan dunia, rekaan Korea sekali lagi jadi bualan!

Source: Bermula 1 Jan 2023, Hyundai umum hanya jual kereta elektrik di negara ini!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WelfulloutDoors.com