Panduan Mercedes-Benz A-Class W176 terpakai – bawah RM 100k, harga Yaris tapi jauh lebih baik?

Mercedes-Benz A-Class generasi W176 adalah model kebangkitan semula yang membuatkan orang ramai melupakan generasi pendahulunya. Ia merupakan suatu model yang sangat berjaya, bukan sahaja dari segi jualan malah tarikan kepada demografi yang lebih muda.

Dijual pada harga sekitar RM 200k ketika baharu, Mercedes A-Class W176 terpakai boleh didapati tersenarai pada harga serendah RM 88k, iaitu dalam julat harga Toyota Yaris atau Honda City Hatchback baharu.

Jika ini kelihatan menarik dan anda sedang mempertimbangkan W176 terpakai, anda sedang membaca laman automotif betul.

Varian Mercedes-Benz A-Class W176

Mercedes A-Class W176 telah dilancarkan di Malaysia pada tahun 2013 dengan dua varian – A200 dan A250. A200 mendapat enjin 4-silinder 1.6 liter turbocaj  yang menghasilkan 156 PS/250 Nm, dipadankan dengan transmisi klac berkembar 7-kelajuan (DCT).

A250 dikuasakan oleh enjin 4-silinder 2.0 liter turbocaj dengan 211 PS/350 Nm dan dipadankan dengan transmisi DCT 7-kelajuan. Kedua-dua varian menghantar kuasa ke roda hadapan sahaja. Buat peminat Mercedes-Benz dengan pacuan roda belakang, ini tidak lagi menjadi pilihan anda.

Dari segi luaran, A200 memakai pakej Urban Line manakala A250 mengenakan seragam AMG Line yang kelihatan lebih agresif dengan suspensi sport AMG yang lebih rendah.

Pada tahun 2016, A-Class W176 facelift tiba dengan tiga varian – A180, A200 dan A250. A180 mendapat enjin 1.6 liter yang sama dengan A200 tetapi dengan output yang lebih rendah pada 122 PS/200 Nm.

Bagi perubahan dalam kemaskini facelift pula, ia mendapat semakan semula bahagian luar yang diperhalusi dengan bampar, lampu depan dan lampu belakang yang disemak semula, reka bentuk stereng baharu dan sistem infotainmen yang dikemas kini. Selain itu, A200 facelift mendapat pakej AMG Line yang sama seperti A250.

Varian mana yang disyorkan?

Varian yang disyorkan adalah bergantung pada toleransi anda terhadap ketidakselesaan. A-Class W176 terkenal dengan tunggangan yang keras (sekurang-kurangnya untuk standard Mercedes-Benz) dan sistem gantungan sporty pada A250 menguatkan lagi kekerasan pemanduan ini.

Varian A250 facelift telah meningkatkan sedikit kualiti tunggangan berbanding model pra-facelift, jadi jika anda berminat dengan A250, kami mengesyorkan model facelift. Tetapi jika bajet anda terhad dengan harga di bawah RM 100k, maka setakat ini pilihan anda terhad kepada model A200 pra-facelift.

Harga Mercedes-Benz A-Class W176 terpakai?

Ketika artikel ini ditulis, unit A200 pada tahun-tahun awal berlegar di julat RM 90k hingga RM 100k, manakala A250 berharga purata sekitar RM 120k. Untuk model teratas A250 facelift pula, harga berada di kawasan RM 140k.

Mercedes-Benz A200

Masalah Mercedes-Benz A-Class W176 terpakai?

Kredit: Merz Auto

Kami menemui Encik Nizam dari Merz Auto Garage di Taman Melawati untuk menyemak mengenai masalah biasa hatchback conti ini. Menurutnya, salah satu masalah paling biasa ditemui pada Mercedes A-Class W176 ialah kegagalan Sensor Oksigen (O2 Sensor). Simptom masalah ini adalah lampu “Check Engine” akan menyala. Menggantikan Sensor Oksigen ini akan menelan kos sekitar RM650.

Kredit: MBWorld

Satu lagi isu biasa ialah sensor kelajuan roda. Sensor yang rosak akan menjejaskan sistem kawalan brek dan kestabilan kereta. Penggantian komponen ini akan memerlukan kos RM300 untuk setiap sudut.

Kredit: BenzServ

Isu fungsi Mula/Henti automatik yang mengalami gangguan mungkin disebabkan oleh bateri tambahan. Untuk A-Class W176, ada dua bateri yang perlu diambil perhatian, Bateri utama di ruang enjin dan bateri tambahan, terletak di bahagian roda ganti. Penggantian bateri akan menelan kos sekitar RM300.

Kos penyelenggaraan Mercedes-Benz A-Class W176 terpakai?

Kredit: PromoteAutoCare

Servis biasa (penukaran minyak enjin dan penapis minyak) akan berharga sekitar RM500 manakala servis major (dengan palam pencucuh, pelbagai penapis, dsb.) boleh menelan kos melebihi RM1,000.

Alat ganti tulen untuk brek pad hadapan dan belakang boleh didapati dengan harga sekitar RM350.

Kredit: Speedmodmotor

Transmisi DCT dalam A-Class dikatakan agak bebas masalah kerana tidak banyak aduan mengenai kegagalan komponen ini. Walaubagaimanapun, apabila tiba masanya untuk menggantikan klac secara keseluruhan, ia akan menelan kos sekitar RM4,000. Penukaran minyak pelincir transmisi DCT berharga sekitar RM900.

Konklusi

Walaupun sudah berusia hampir sedekad, A-Class W176 masih bergaya dan menarik perhatian di jalan raya. Untuk harga yang sama banyak dengan Toyota Yaris atau Honda City Hatchback serba baharu, anda boleh membeli sesuatu dengan logo bintang berbucu tiga. Lagi mudah, kami menyediakan senarai dari Carsome bagi Mercedes-Benz A-Class W176 terpakai melalui pautan ini.

Mercedes-Benz A250

Baca: Kereta Jerman terpakai – “Mercedes-Benz lagi tahan daripada BMW”, kekal fakta atau dah mitos?

Klik di sini dan mula mengumpul Coin!

Bermula dari 22-Disember 2022 hingga 21-Januari 2023, Wapcar menganjurkan WapCarnival di mana anda boleh menebus hadiah hanya dengan membaca artikel kami di WapCar.

Baca: Menangi hadiah DDPai dashcam dan banyak lagi dengan WapCarnival, cuma layari dan menang!

Source: Panduan Mercedes-Benz A-Class W176 terpakai – bawah RM 100k, harga Yaris tapi jauh lebih baik?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WelfulloutDoors.com