Honda RS-X (2023) dapat warna baharu di pasaran tempatan, ada versi ‘Trico Edition’, harga asas mula RM 9.7k!

Honda RS-X, yang juga model ‘Super moped’ handalan Boon Siew Honda (BSH), hari ini diberikan kemas kini bagi versi 2023 menerusi pilihan warna baharu yang katanya lebih menarik dan segar.

Candy Caribbean Blue

Secara keseluruhan, tiga pilihan dengan skema warna dan corak grafik baharu diperkenalkan bersama harga berbeza iaitu:

  • Lemon Ice Yellow – RM 9,698
  • Candy Caribbean Blue – RM 9,698
  • Trico Edition – RM 9,748
Trico Edition

Sebagai penawaran dengan harga lebih tinggi sedikit, Trico Edition yang menggunakan skema warna ‘lumba’ Honda dipadankan dengan rim berwarna emas manakala dua versi lain menggunakan rim berwarna hitam.

Lemon Ice Yellow

Dan seperti biasa, harga yang diumumkan itu adalah asas dan tidak termasuk yuran pendaftaran, insuran dan cukai jalan.

Sebagai info, Honda RS-X yang dikenali sebagai Honda Winner X di pasaran ‘debut globalnya’ Vietnam tiba di pasaran tempatan pada November tahun lalu.  

Selain pilihan warna baharu, tiada perubahan lain diumumkan oleh BSH. Justeru, ia kekal dengan trenkuasa dan spesfikasi yang sama.

Di bahagian trenkuasa, kapcai handalan Honda dan bersaing di pentas Cub Prix ini dipadankan dengan enjin bersesaran 149.16 cc, 1 Silinder, 4 Lejang, Suntikan Bahan Api, Penyejuk Cecair, DOHC yang digandingkan dengan transmisi 6 kelajuan klac manual.

Kuasa yang dihamburkan berada pada angka 15.8 Hp pada 9,000 rpm dan tork 13.6 Nm pada 7,000 rpm. 

Selain rekaan yang moden dan sporty, antara kelebihan Honda RS-X adalah penggunaan Sistem Brek Anti-Kunci (ABS) saluran tunggal. Informasi lain yang boleh dianggap penting adalah seperti penggunaan brek cakera tunggal depan dan belakang, fork telekopik (depan) dan penyerap hentak tunggal (belakang).

Set roda yang digunakan adalah bersaiz 90/80-17 (depan) dan 120/70-17 (belakang), kapasitu tangki bahan api 4.5 liter, panel meter digital, penghidup elektrik (tiada penghidup penendang), lampu depan dan belakang LED dan berat 122 kg.

Sebelum ini, BSH pernah melancarkan RS-X dengan versi terhad Repsol Edition yang dijual pada harga asas RM 9,948 pada April lalu dengan hanya 5,000 unit sahaja dikeluarkan.

Kepada yang berminat, pilihan warna baharu untuk Honda RS-X (2023) ini akan mula tiba di cawangan pengedar sah BSH bermula 4 Januari depan dan jaminan yang diberikan adalah selama dua tahun atau jarak perjalanan 20,000 km.

Source: Honda RS-X (2023) dapat warna baharu di pasaran tempatan, ada versi ‘Trico Edition’, harga asas mula RM 9.7k!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WelfulloutDoors.com