Chery dedah Tiggo 9 – SUV mercu yang iras Audi Q8, kabin ala Mercedes GLE. Harga Honda HR-V?

Chery nampaknya baru sahaja mendedahkan Chery Tiggo 9. Berdasarkan laporan Carnewschina, SUV mercu ini diposisikan lebih atas daripada Tiggo 8 Pro. Panjangnya pula dikatakan mencecah 5 meter.

Dari segi imej, ia tampil dengan bahasa reka bentuk Chery yang turut diterapkan pada adik-adiknya seperti Chery Tiggo 8 Pro dan Chery Tiggo 7 Pro dan Omoda 5 tetapi dengan elemen yang jauh lagi premium. Antaranya seperti garisan bahu yang tinggi, bumbung ala coupe dan pembuka pintu yang tersembunyi. Kalau dilihat dari jauh, ia seperti ada iras Audi Q8 ataupun Range Roger Velar.

Secara teknikal, Chery Tiggo 9 dikuasakan oleh enjin 2.0L turbo yang menghasilkan 265 PS dan 400 Nm tork. Sumber tenaga ini dihantar ke semua roda melalui transmisi automatik 8 kelajuan.

Pada bahagian dalam pula, interior Tiggo 9 menampilkan elemen Chery seperti skrin kluster yang digabungkan sekali dengan infotainment tetapi dengan lekuk yang lebih premium. Sekali pandang, ia nampak macam kabin Mercedes-Benz GLE dan GLS.

Secara amnya, SUV mercu Chery ini akan dipertontonkan secara umum pada Guangzhou Auto Show 2023. Harganya pula dianggarkan bermula dari 200,000 yuan (~RM 127k).

Juga bacaChery adalah kereta China PERTAMA yang utamakan Malaysia, bukan Geely. Ini 3 sebab utama!

Untuk anda yang sudah teruja, kita lihat dahulu pelancaran dan impak SUV Chery di Malaysia yang mana ia akan dilancarkan dalam masa beberapa minggu sahaja lagi. Kalau rezeki ada, tidak mustahil kalau SUV mercu Chery ini turut dipasarkan di negara kita.

Juga bacaMalaysia akan menjadi negara pertama melancarkan Chery Omoda 5 pandu kanan CKD pada pertengahan 2023!

Source: Chery dedah Tiggo 9 – SUV mercu yang iras Audi Q8, kabin ala Mercedes GLE. Harga Honda HR-V?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WelfulloutDoors.com