Mencari Perodua Axia terpakai? Lupakan model pra-facelift dan dapatkan model facelift pasca-2017!

Perodua Axia ialah kereta baru paling mampu milik yang dijual sekarang tetapi bagi mereka yang ingin mendapatkan unit terpakai, tiada salahnya untuk melalui laluan itu. Axia telah dijual selama 8 tahun dengan beberapa naik taraf. Sekiranya anda ingin membeli unit terpakai, kami mencadangkan anda untuk membeli model facelift.

Dalam laman jualan dalam talian, Axia pra-facelift pertama (2014-17) berharga sekitar RM 14,000 manakala model facelift kemudian (2017-kini) bermula dari sekitar RM 17,000. Anda mungkin rasa bahawa satu-satunya perbezaan antara pra-facelift pertama dan kemas kini berikutnya hanyalah sekadar kosmetik, tetapi ia lebih daripada itu.

Baru-baru ini kami telah menerbitkan panduan membeli Perodua Axia terpakai yang merangkumi pelbagai kos pembaikan dan servis. Namun untuk rencana kali ini, kami hanya akan melakukan perbandingan antara model pra-facelift dan model facelift.

Perodua AXIA

Axia facelift mendapat enjin yang lebih jimat bahan api

Apabila Perodua Axia menggantikan Perodua Viva pada 2014, hanya satu enjin ditawarkan – unit 1.0 liter KR-DE2 3-silinder beraspirasi natural yang menghasilkan 67 PS dan 90 Nm. Enjin ini khusus untuk Axia dan direka bentuk semula oleh jurutera Perodua.

Baca juga: Panduan Perodua Viva terpakai – kereta bandar semurah RM 10k, Axia ‘mahal sangat’? Ini jawapannya

1KR-DE pada Daihatsu Ayla

Ia juga lebih berkuasa daripada enjin 1KR-DE yang terdapat pada sepupunya di Indonesia, Daihatsu Ayla dan Toyota Agya yang menghasilkan 65 PS dan 85 Nm sambil berkongsi seseran yang sama. Itulah sebabnya terdapat nombor 2 dalam kod enjin Axia.

Baca juga: Toyota Agya TRD – saudara kembar Perodua Axia di Indonesia!

Walau bagaimanapun, dalam dunia sebenar, kecekapan bahan api adalah perkara yang paling penting dengan kereta peringkat permulaan seperti Axia. Perodua mendakwa ia mampu mencapai angka 20.1 km/L dan 21.6 km/L, masing-masing untuk automatik dan manual yang cukup mengagumkan.

Ingat tak Kembara DVVT?

Walau bagaimanapun, unit 3-silinder Axia tidak mempunyai sistem pemasaan injap boleh ubah (VVT) yang ditemui dalam Viva. VVT membantu kecekapan bahan api dengan menguruskan pemasaan injap supaya enjin dapat menghasilkan kuasa yang mencukupi tanpa menggunakan bahan api yang terlalu banyak.

1KR-VE

Oleh itu, pada 2017, Perodua akan memberikan Axia kemas kini pertamanya yang menyaksikan enjin 1KR-VE 3-silinder 1.0 liter menggantikan unit KR-DE2. Enjin ini mula diperkenalkan pada Perodua Bezza pada 2016 dan ia menampilkan pemasaan injap boleh ubah pintar (VVT-i).

Baca juga: Proton Saga vs Perodua Bezza terpakai, kereta sedan rakyat mana yang lebih sesuai untuk anda?

Selain menghasilkan sedikit lebih kuasa (68 PS/91 Nm), unit 1KR-VE juga lebih cekap bahan api, dengan angka 21.6 km/L untuk automatik dan 22.5 km/L untuk manual.

Baca juga: Rebiu: Perodua Axia 1.0 Advance – Patut ke beli Axia spec bangsawan?

Axia facelift mendapat pemegang but khusus

Berbanding dengan Viva yang digantikannya, Axia memang jauh lebih baik. Ia benar-benar menghapuskan semua sentimen kereta peringkat permulaan yang murah tetapi tiada ciri tambahan yang baik.

Ia bukan sahaja lebih besar daripada Viva tetapi ia mempunyai ruang but yang sangat luas. Pada 260 liter, ia lebih besar daripada Perodua Myvi generasi kedua yang hanya menawarkan volum but 208 liter.

Baca juga: Perodua Myvi: Apa yang perlu anda tahu sebelum membeli kereta terpakai paling laris di Malaysia?

Walaupun begitu, terdapat beberapa langkah penjimatan kos yang jelas dibuat oleh Perodua ketika membangunkan Axia. Mungkin salah satu aduan terbesar ialah kekurangan pemegang but belakang.

Terdapat ceruk di bampar belakang untuk membuka pintu belakang tetapi tiada butang untuk membukanya. Ia agak sukar jika anda jenis yang cenderung untuk membeli-belah.

Syukurrrrrrrr

Seperti biasa, Perodua mendengar rentetan rakyat, dan dalam kemas kini 2017, Axia telah diberikan pemegang but khusus. Varian SE dan Advance yang lebih tinggi mendapat butang masuk tanpa kunci pada pemegangnya juga untuk akses lebih mudah ke dalam kereta.

Perodua AXIA

Axia facelift mendapat kit keselamatan yang lebih baik

Axia menetapkan standard yang cukup tinggi dari segi keselamatan apabila ia dilancarkan. Dengan 2 beg udara dipasang sebagai standard merentasi julat, walaupun di sekolah memandu, Axia ‘spec kosong’ 1.0 E, Axia telah mendapat penilaian 4 bintang oleh ASEAN NCAP.

Baca juga: Adakah Perodua Axia cukup bagus untuk sekolah memandu kita? Kereta besar sikit tak boleh ke?

Namun, ABS dengan EBD dan bantuan brek hanya tersedia pada varian SE dan Advance yang lebih tinggi. Walau bagaimanapun, semua itu berubah pada 2017 apabila facelift pertama diperkenalkan dengan ABS. Ia ditawarkan sebagai standard di semua varian kecuali varian asas E.

Baca juga: Evolusi kereta Perodua spec ‘kosong’. Apa yang berubah dalam kereta ini?

Axia GXtra

Peningkatan keselamatan paling ketara untuk kereta peringkat permulaan Perodua berlaku pada 2019 semasa facelift kedua. Kawalan Kestabilan Kenderaan (VSC) diperkenalkan walaupun ia boleh didapati daripada varian GXtra dan seterusnya manakala ASA 2.0 hadir sebagai standard pada varian AV teratas.

Baca juga: Perodua A.S.A: Sistem Bantuan Pemandu (ADAS), apa yang penting sangat?

Suite keselamatan ASA 2.0 terdiri daripada amaran pra-perlanggaran (PCW), brek pra-perlanggaran (PCB), amaran pelepasan hadapan (FDA), dan kawalan salah operasi pedal (PMC). Ini dibantu oleh kamera stereo yang terletak pada cermin depan.

Baca juga: Perodua Axia 2019, kereta Malaysia dengan VSC paling murah

Axia facelift mendapat ciri kemudahan yang lebih baik

Walaupun semua varian Axia didatangkan dengan stereng kuasa elektrik (EPS), tingkap kuasa dan cangkuk anti ragut, varian yang lebih tinggi adalah model yang dilengkapi dengan ciri yang lebih lengkap.

Pada varian SE dan Advance, Axia pra-facelift didatangkan dengan sensor sudut hadapan yang pertama untuk kereta segmen A di Malaysia. Walaupun ianya membantu ketika anda meletak kenderaan, penderia tersebut agak sensitif dan akan sentiasa berbunyi bip setiap kali penunggang motosikal mencelah lalu.

Sama seperti situasi pemegang but, Perodua membetulkannya pada facelift 2017 dengan butang khusus untuk mematikan penderia parkir hadapan. Facelift itu turut menyaksikan pengenalan butang tekan mula yang juga hanya terdapat pada varian SE dan Advance.

Unit infotainment skrin sentuh yang hanya terdapat pada varian Advance teratas turut menyaksikan peningkatan pada 2017 yang menyokong pencerminan skrin Perodua Smart Link untuk peranti Android. Pada 2019, unit ini dipertingkatkan lagi untuk menyokong kamera undur.

Baca juga: Perodua Axia: Berapa kos jagaan untuk tempoh 5 tahun?

Konklusi

Ini adalah sebab mengapa anda perlu mendapatkan Axia yang dipertingkatkan berbanding model pra-facelift muka jika anda ingin mendapatkan hatchback peringkat permulaan Perodua terpakaidan bukannya baharu.

Walaupun harga sememangnya lebih tinggi untuk model yang lebih baharu, ciri serta enjin yang lebih jimat bahan api adalah alasan yang cukup untuk melupakan model 2014-17 yang lebih lama.

Perodua AXIA

Kami mempunyai panduan membeli kereta terpakai yang komprehensif mengenai Perodua Axia dalam pautan biru di bawah. Carsome mempunyai pilihan Axia yang dipertingkatkan untuk dijual jika anda tertarik untuk mendapatkannya sama ada sebagai kereta pertama anda atau kereta kedua untuk popular di sekitar kawasan kejiranan.

Baca juga: Perodua Axia terpakai dari RM17k – Adakah harga lebih mampu milik bermaksud nilai yang lebih baik?

Tekan disini untuk maklumat lebih lanjut!

 

 

 

Source: Mencari Perodua Axia terpakai? Lupakan model pra-facelift dan dapatkan model facelift pasca-2017!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WelfulloutDoors.com