Mencari 1 kereta yang boleh melakukan semuanya? Inilah 5 kereta terpakai terbaik di bawah RM 100,000!

Jika anda peminat kereta, mesti ramai yang bercita-cita untuk memiliki pelbagai jenis kereta, sama ada sedan eksekutif dengan enjin halus seperti sutera, atau kereta hatchback kecil untuk bersiar-siar di bandar.

Secara realistik, pembeli kereta yang bijak tidak akan membeli berbilang kereta; sebaliknya, mereka akan membeli sebuah kereta yang boleh melakukan semuanya – mengangkut keluarga mereka dengan selesa dan cukup praktikal untuk membeli-belah hujung minggu.

Dengan bajet yang ditetapkan sebanyak RM 100,000, mari kita lihat dengan lebih dekat kereta terpakai mana yang boleh melakukan semuanya.

Honda Civic FC – Satu-satunya sedan dalam senarai ini, atas sebab yang kukuh

Jika anda seorang ‘petrolhead’ tetapi sudah mempunyai keluarga, mungkin Honda Civic FC terpakai akan berada di hadapan anda.

Dengan harga unit terpakai di Carsome berlegar di bawah paras RM 100k, Honda Civic FC terpakai memang menawarkan banyak ciri untuk wang itu. Selain itu, Civic FC juga merupakan kereta pemandu terbaik dalam senarai ini.

Sebagai permulaan, dengan memilih varian Civic 1.5 TC-P berspesifikasi tinggi, pembeli akan mendapat enjin petrol 1.5 liter VTEC Turbo 4-silinder pengecas turbo yang berkuasa 173 PS dan 220 Nm, disambungkan pada transimisi automatik jenis CVT.

Varian 1.5 TC-P juga menawarkan lampu depan LED, roda aloi 17 inci, 6 beg udara, tempat duduk kulit dan kawalan iklim automatik dwi-zon. Semua varian Civic FC menawarkan sistem infotainment 7-inci dengan sokongan untuk Android Auto dan Apple CarPlay.

Honda Civic

Kelemahan Civic FC ialah kekurangan tempat duduk belakang lipat berbelah 60:40, yang menghalang kepraktisannya. Honda Malaysia kemudian telahpun menawarkan ciri tersebut selepas pengenalan Civic facelift pada tahun 2020, tetapi harga unit tersebut melebihi paras RM 100k.

Baca juga: Rebiu: Honda Civic 1.5 TC-P facelift, terbaik dari Corolla Altis dan Mazda 3?

Honda HR-V – Crossover segmen B de-facto untuk masa yang paling lama

Satu lagi Honda dalam senarai ini ialah Honda HR-V generasi RU. Diperkenalkan pada 2015, Honda HR-V seterusnya menjadi crossover segmen B terlaris di Malaysia, mengatasi pesaing seperti Ford EcoSport dan Toyota C-HR.

Semakan pantas di Carsome mendedahkan bahawa bajet RM 100k boleh memberi anda Honda HR-V 2019 yang dipertingkatkan, dan itu adalah nilai penawaran yang baik.

Honda HR-V facelift mendapat bahagian luar yang lebih anggun, kini dengan lampu depan LED pemantul pada varian atas, lampu belakang LED, dan juga roda aloi 18-inci (varian RS sahaja, varian yang lebih rendah mendapat unit 17-inci). Terdapat juga varian hibrid.

Honda HR-V

Keajaiban HR-V adalah pada bahagian interior. Kalau tahap praktikaliti, HR-V boleh memalukan SUV yang lebih besar, terutamanya tempat duduk belakang berbilang utiliti (bukan Ultra Seats).

Anda perlu menyimpan barang yang lebih tinggi di belakang? Balikkan tempat duduk belakang dan anda boleh menyimpan barang yang lebih tinggi dengan mudah.

Unit infotainment terasa murah, berbeza dengan bahagian lain

Kelemahannya ialah sistem infotainment Honda HR-V yang dipertingkatkan – tiada Android Auto atau Apple CarPlay dan keterlihatan langsung di bawah cahaya matahari adalah sangat buruk.

Honda Malaysia telah membetulkannya pada awal 2021, menggantikan unit infotainment tersebut digeruni dengan unit yang menyokong Android Auto dan Apple CarPlay. Perhatikan perkara ini jika anda berada di pasaran untuk HR-V terpakai.

Cara paling mudah untuk mengetahui ialah bilangan butang di sebelah kanan – unit kepala yang dikemas kini mempunyai 6 butang di sebelah kanan, manakala unit yang lebih lama mempunyai 4 butang, serta penutup yang menyembunyikan port HDMI dan USB.

Baca juga: Minat Ativa? Cuba tengok Honda HR-V terpakai – dari RM 55k: lebih kuasa & praktikal, murah untuk dijaga!

Proton X70 – CR-V terpakai terlalu mahal, kenapa tidak X70 terpakai?

Diperkenalkan pada 2018 sebagai model pertama di bawah perkongsian baharu Proton dan Geely, Proton X70 terus menjadi salah satu SUV terlaris di Malaysia.

Proton X70 terpakai kini boleh dimiliki dengan harga jauh di bawah paras RM 100k di Carsome. X70 1.8 Premium berusia 3 tahun kini berharga serendah RM 90k, penurunan yang ketara semasa ia baharu (RM 123k). Dan pada julat harga ini, anda melihat pada kelompok model import awal (CBU).

Proton X70

Walaupun Proton X70 mungkin SUV pertama Proton, ia mengambil asas daripada Geely Boyue, SUV yang sangat popular di China. Oleh itu, ia adalah calon yang paling sesuai sebagai produk pertama penawaran Geely-Proton kepada rakyat Malaysia.

Baca juga: Proton X70 kini SUV segmen-C terlaris Malaysia selama 4 tahun berturut-turut, ini 10 perkara anda perlu tahu!

X70 1.8 Premium berspesifikasi tinggi memang menawarkan banyak ciri termasuk lampu depan LED automatik, roda aloi 19 inci yang cantik, upholsteri kulit Nappa yang selesa, suite ADAS, dan juga bumbung matahari panoramik.

Baca juga: Rebiu: Proton X70 Premium X CKD, mampu kembalikan kepercayaan terhadap Proton?

Semua varian Proton X70 menawarkan keselesaan perjalanan yang sangat empuk. Segala bonggol dan jalan bergelora diserap dengan baik.

Namun begitu, Proton X70, tanpa mengira varian, sedikit kuat meminum bahan api. Secara purata , dengan pemanduan bandar, Proton X70 mengembalikan kira-kira 9 liter/100 km, manakala Honda CR-V pula mampu mendapat 7 liter/100 km.

Baca juga: Kebaikan & Keburukan: Proton X70 – selesa tetapi tak ‘save’ minyak?

SUV segmen C tersebut juga tidak mempunyai sokongan untuk Android Auto dan Apple CarPlay.

Baca juga: Proton X70 terpakai kini serendah RM 75k, masih SUV besar yang paling berbaloi dimiliki?

Nissan Serena – Jauh daripada pilihan yang paling menarik, tetapi sangat praktikal

Kalau anda betul-betul inginkan ruang yang seluas mungkin, maka Nissan Serena adalah pilihan yang lebih sesuai.

Di Carsome, harga Nissan Serena terpakai berlegar sekitar RM 100k. Model generasi C26 yang lebih awal adalah lebih murah, tetapi kami tidak mahu mengesyorkan model itu kerana ia hanya mempunyai dua beg udara; tidak mencukupi untuk MPV keluarga moden.

Nissan Serena bukan sahaja menawarkan pintu gelangsar dwi kuasa, ia juga menawarkan pintu belakang pembuka belahan – satu kelebihan apabila anda perlu mengakses kawasan but apabila diparkir secara undur di tempat yang sempit.

Baca juga: Rebiu: Nissan Serena MPV yang bagus, tapi ada pilihan lain yang lebih baik

Nissan Serena C27 juga menawarkan 7 port USB di seluruh kabin, memastikan peranti semua orang boleh dicas sepenuhnya. Terdapat juga Android Auto dan Apple CarPlay.

Nissan Serena

Kelemahannya ialah Nissan Serena tidak mempunyai pintu belakang kuasa, jadi pemilik wanita mungkin menghadapi kesukaran untuk menutup pintu belakang.

Baca juga: Panduan membeli Nissan Serena C26 terpakai, MPV kotak bagi yang suka menongkah arus?

Subaru Forester – AWD simetri untuk pergi ke mana-mana, melakukan apa sahaja

Bagi keluarga yang mempunyai gaya hidup aktif, terutamanya mereka yang pergi meredah hutan atau tapak perkhemahan, tiada SUV keluarga yang lebih baik daripada Subaru Forester.

Dengan sistem Symmetrical AWD, Forester boleh menangani barangan off-road ringan hingga sederhana dengan agak mudah.

Baca juga: Subaru dengan enjin boxer dan symmetrical AWD, baloi ke beli kereta jenis ini?

Unit terpakai Subaru Forester berharga sekitar RM 100k pada Carsome. Untuk apa yang anda dapat – ianya memang berbaloi.

Subaru Forester

Walau bagaimanapun, bakal pemilik harus memastikan Forester terpakai diperiksa di pengedar Subaru yang sah untuk membetulkan semua ‘wear and tear’ bagi memastikan pengalaman pemilikan yang bebas masalah.

Baca juga: Subaru Forester terpakai serendah RM 70k – bila praktikal dan mekanikal lebih penting dari rupa!

Kesimpulan – Gaya badan yang berbeza untuk keperluan yang berbeza, tetapi kereta ini boleh melakukan semuanya

Setiap kenderaan yang disebut di sini adalah sesuai sebagai kereta keluarga “do-it-all”, tertakluk kepada keperluan keluarga individu anda dan saiz keluarga.

Untuk keluarga yang lebih kecil, kereta seperti Honda HR-V atau Honda Civic sudah memadai, kerana anda mendapat ciri kepraktisan Honda yang terkenal.

Jika keluarga anda mempunyai lebih daripada 5 orang, maka Serena pastinya lebih berbaloi untuk dibeli. Apa-apapun kereta keluarga manakah yang menjadi pilihan anda?

Mulai hari ini hingga 21-Januari 2023, anda boleh menyertai WapCarnival di mana anda boleh mengumpul syiling dan berpeluang mendapat pelbagai hadiah.

Source: Mencari 1 kereta yang boleh melakukan semuanya? Inilah 5 kereta terpakai terbaik di bawah RM 100,000!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WelfulloutDoors.com