Malaysia pernah menjadi rumah kepada beberapa jenama sportscar pada tahun 90-an. Apa yang terjadi?

Apabila Proton pertama kali dilancarkan pada tahun 1985, ia bukan sahaja menunjukkan kepada dunia bahawa Malaysia boleh mengeluarkan jenama keretanya sendiri, tetapi ia juga akan melonjakkan nama negara di dalam bidang perindustrian. Dalam dekad berikutnya, Malaysia akan melancarkan jenama kereta nasional kedua, motosikal nasional, van nasional dan trak nasional.

Layak tak Proton Putra digelar sebagai sportscar?

Apa yang terjadi adalah istilah ‘nasional’ di sini amat longgar dan tidak benar-benar membayangkan apa-apa, hanya sekadar menguatkan lebih semangat patriotisme dalam kalangan rakyat.

Era pertengahan 90-an akan menjadi tempoh yang penuh dengan peristiwa bagi Malaysia kerana dalam beberapa tahun ini negara kita menyaksikan kemunculan beberapa sportscar “buatan Malaysia”. Daripada beberapa jenama yang akan anda baca dalam artikel ini, hanya satu sahaja yang sekurang-kurangnya akan berjaya dalam alaf baru.

Anda mungkin pernah mendengar tentang Bufori dan TD 2000, tetapi selain 2 ini, terdapat sekurang-kurangnya 3 jenama lain yang ingin menjadikan Malaysia sebagai hab pembinaan sportscar. Kita mulakan dengan yang paling menjanjikan sebagai jenama tempatan – Delfino.

Baca juga: Masih ingat kereta klasik TD 2000? Dibina di Malaysia, kini lenyap?

Apakah itu Delfino?

Delfino adalah bahasa Itali untuk ikan lumba-lumba dan ia juga merupakan nam a sportscar “pertama” Malaysia. Pada Pameran Permotoran Antarabangsa Langkawi (LIMOS) 1996, roadster berwarna biru turquoise dipandu menuju ke pintu masuk Pusat Pameran Antarabangsa Mahsuri.

Di tempat duduk pemandu ialah Perdana Menteri Malaysia keempat, Tun Dr Mahathir Mohamad dan di sebelahnya ialah lelaki di belakang kereta sportscar yang dipandunya, Arjunaidy M.N. Ariffin. Bapa kepada 4 orang anak berusia 37 tahun itu adalah pengarah urusan kedua-dua Arni Malaysia Sdn Bhd serta Minari Engineering Limited dan semua mata tertumpu pada ciptaannya.

Baca juga: POEM Eleksuria – Ini kisah percubaan gagal Tun M untuk membuat Tesla versi Malaysia pada era 90an

Minari Roadsport, Delfino yang sebenar

Sportscar ini menggembar-gemburkan dirinya sebagai rekaan Malaysia dan syarikat di belakangnya diterajui oleh rakyat Malaysia tetapi ia nampak lebih seperti usaha Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di bawah rekaan tersebut. Syarikat Minari Engineering berpangkalan di UK dan Delfino telah dijual di Britain sebagai Minari Roadsport sebagai kereta ‘kit sportscar’.

Oleh itu, ia menggunakan banyak komponen yang dipinjam termasuk lampu dari Mazda MX-3 (atau traktor John Deere), cermin depan dari Citroen AX, serta casis, suspensi dan enjin daripada Alfa Romeo 33. Enjin itu ialah enjin boxer 1.7 liter (132 PS/148 Nm) dipasangkan dengan kota gear manual 5-kelajuan yang memacu roda hadapan.

Arjunaidy dan Delfino IQ 140 di LIMOS ’96

Kenapa Arjunaidy memilih nama Delfino? Dalam temu bual dengan majalah Asian Auto, dia memilih Delfino kerana dia mahukan nama yang lebih diterima di peringkat antarabangsa yang bermaksud  ‘kepintaran’. Malah, nama model roadster ini pun adalah IQ 140.

Kredit: New Straits Times

Delfino mempamerkan dua unit sportscar ini di Langkawi. Ia dianggarkan berharga sekitar RM 120,000 (~RM 214,000 pada 2022). Sportscar tersebut telah berjaya menarik perhatian ramai bakal pembeli dengan 65 tempahan dibuat. Buktinya? Ia adalah tempahan kedua tertinggi yang dibuat di LIMOS ’96 selepas 85 tempahan oleh Naza Group.

Arni Sdn Bhd mempunyai rancangan bercita-cita tinggi termasuk membuka kilang untuk membuat kereta sport Delfino di Pelabuhan Klang pada 1997 dan menyasarkan untuk menjual sekitar 200 unit setahun. Namun, di sebalik semua publisiti dan perhatian, LIMOS ’96 akan menjadi satu-satunya tumpuan positif syarikat tersebut.

Rancangan untuk memasuki pasaran Amerika Syarikat gagal selepas ia ditolak oleh penganjur Detroit Motor Show untuk mengambil bahagian pada tahun 1997. Sementara itu, rancangan mereka untuk menubuhkan sebuah kilang pembuatan tempatan di Malaysia juga dalam limbo selepas ditolak oleh Kementerian Perdagangan dan Perindustrian (MITI) dan Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

Rancangan Delfino untuk menjadi syarikat kereta sportscar pertama Malaysia berakhir dengan teruk dan keadaan juga kelihatan suram untuk Minari Engineering di UK. Syarikat yang diasaskan pada tahun 1990 akan berhenti mengeluarkan Roadsport pada tahun 2000.

Segala perkakasan, hak pengeluaran dan acuan telah dijual kepada pengeluar kecil British lain iaitu Peninsula Sports Cars pada tahun 2011. Hmm, kami tertanya-tanya apa yang terjadi kepada 65 pembeli sportscar ini?

Legenda Amerika…

Tun M didalam Lotus Elise Sprint di LIMOS ’96

1996 akan menjadi tahun yang amat penting untuk menjadi peminat kereta sportscar di Malaysia. Proton baru sahaja membeli Lotus daripada keluarga Artioli dan terdapat rancangan untuk memasang Lotus Elise yang baru sahaja dilancarkan di tanah air kita.

Selain Delfino, terdapat satu lagi pengumuman dibuat di LIMOS  mengenai satu lagi nama legenda dalam sukan permotoran yang mahu menjadikan Malaysia sebagai rumah baharunya.

Sebuah usaha sama bernama United Shelby Sdn Bhd yang menyaksikan 51% ekuiti Malaysia dan baki 49% dikongsi antara kepentingan Amerika dan Jepun, menjadi tajuk utama dalam penerbitan perniagaan tempatan pada akhir 1996. Syarikat itu ingin  memasang kereta sportscar Shelby seperti Cobra, Daytona, GT40 dan GTS di sebuah kilang di Lembah Klang.

Walaupun ia berkongsi nama yang sama dengan lelaki yang terkenal mencabar Ferrari di Le Mans dan menang, kereta Shelby yang akan dikeluarkan di Malaysia adalah, sama seperti Delfino, kereta kit. Walaupun dipasang oleh rakyat Malaysia, model yang dihasilkan hanya akan berada di pacuan kiri dan United Shelby tidak bercadang untuk mengeluarkan model pandu kanan (RHD) untuk pasaran tempatan dan RHD yang lain.

Walaupun terdapat sedikit keterujaan terhadap prospek kerjasama kereta sportscar Malaysia-Amerika, perkara tidak pernah menjadi kenyataan selepas pengumuman itu dan United Shelby akan dibubarkan sepenuhnya. Ini bermakna gelaran untuk jenama kereta sportscar pertama Malaysia masih berada di awangan.

Dari Blackpool ke Pelabuhan Klang

TVR tidak sehebat pembuat kereta sportscar British lain seperti Jaguar atau Lotus tetapi ia mempunyai sejarah yang menarik. Ia diasaskan oleh Trevor Wilkinson di Blackpool, sebuah bandar yang lebih terkenal dengan pemandangan di tepi laut berbanding kereta sportscar-nya. Ia ibarat mempunyai syarikat kereta yang berpangkalan di Port Dickson.

Klang TVR di Blackpool pada pertengahan 2000an

UK mempunyai banyak pengeluar kereta sportscar yang kecil dan bebas yang acap kali diejek secara kerana mempunyai bangsal sebagai kilang. TVR akhirnya akan berhijrah keluar dari bangsalnya kepada kilang yang sebenar dalam dekad-dekad berikutnya.

Di bawah pemilikan Peter Wheeler, TVR akan memasuki tempoh yang menyaksikan beberapa sportscar British yang paling menarik di luar jenama yang terkenal dan ia sedang mencari tempat untuk berkembang ke pasaran baharu. Pada tahun 1995, TVR Sports (Malaysia) Sdn Bhd (TVRM) akan diasaskan dan rancangan untuk membina Chimaera di kilang seluas 2 ekar bernilai RM 20 juta di Pelabuhan Klang sedang dibangunkan.

Ini akan menjadi satu-satunya kilang TVR di luar UK dan walaupun ia akan dibina dengan tangan di Malaysia, nadi Chimaera iaitu enjin V8 aspirasi natural 4.0 liter (275 PS/427 Nm) atau 5.0 liter (340 PS/490 Nm) serta transmisi manual 5-kelajuan akan dihantar daripada UK.

Namun begitu, TVR Chimaera telah disifatkan sebagai kereta sportscar pertama Malaysia apabila ia dilancarkan pada April 1997, tepat pada masanya untuk ulangtahun kemerdekaan Malaysia yang ke-40. Apa-apapun, ia adalah kereta eksklusif, dengan setiap Chimaera mengambil masa kira-kira 3 bulan untuk disiapkan.

Pada pelancaran, boleh tukar berbadan gentian kaca itu berharga daripada RM 238,000 (~RM 420,000 pada 2022), menjadikannya kereta buatan Malaysia yang paling berkuasa dan paling mahal. Ia sudah memadai untuk disenaraikan dalam Buku Rekod Malaysia. TVRM juga menggunakan Chimaera untuk bertanding dalam pelbagai perlumbaan di Malaysia dan di seluruh rantau ini.

Bercakap mengenai kereta sportscar, Lotus Elise juga akan memulakan pemasangan tempatan di kilang Proton Shah Alam pada tahun 1997. Elise buatan Malaysia ini dibina untuk dijual di pasaran serantau seperti Australia, New Zealand dan Hong Kong. Pada RM 195,000 (~RM 343,000 pada 2022), ia “lebih murah” daripada Chimaera tetapi juga terhad dalam kuantiti.

Lotus Elise pemasangan tempatan (CKD) akan dihentikan pada tahun 2002 dan generasi seterusnya akan diimport dari Hethel, UK. Sementara itu, Chimaera terus dijual tanpa sebarang perubahan sehingga tahun 2000 apabila kemas kini telah diperkenalkan.

Dikenali sebagai Chimaera 2001, roadster tersebut mendapat penambahbaikan lanjut pada enjin V8 serta lampu belakang, but, gugusan instrumen dan suis aluminium yang direka bentuk semula.

The Malay Mail melaporkan masalah TVRM pada 5-Mac 2004

Namun begitu, nasib TVR tidak begitu baik kerana ada isu kewangan dan perubahan dalam pemilikan yang menyebabkan syarikat itu goyah. Menjelang 2004, penyata kewangan TVR kelihatan merah dan mereka telah dikenakan surat oleh pihak berkuasa kerana tidak membayar gaji kakitangannya sebanyak RM 100,000.

Badan gentian kaca Chimaera di lantai kilang Pelabuhan Klang menunggu pemasangan

TVRM akhirnya akan menutup pintunya pada 2006 dan kilang Pelabuhan Klang yang pernah menjadi kebanggaan Malaysia 25 tahun lalu telah dirobohkan. TVR akan menjalani pemulihan tetapi jangan harap ia akan kembali ke Malaysia.

Penghujung kereta sportscar buatan Malaysia?

Pencapaian tertinggi pada tahun 1990-an yang menyaksikan banyak projek nasional mula dihidupkan di Malaysia hancur berikutan krisis kewangan pada tahun 1997. Ia adalah salah satu sebab pembuatan kereta sportscar di negara ini tidak begitu heboh sejak tempoh ini dan seterusnya.

Baca juga: Ini kisah Proton Putra Rali! Siapa kata Proton buang sejarah?

TD Cars akan ditubuhkan pada tahun 1998 sebagai anak syarikat EON yang juga mengendalikan pengedarannya dalam dekad yang akan datang. Malangnya, syarikat tersebut juga sudah tiada lagi.

Baca juga: Retrospektif: EON & USPD – Ketika Proton mempunyai rangkaian pengedar berasingan seperti Toyota pada 90an

Bufori CS (kiri) dan Mk III La Joya (kanan)

Hanya Bufori yang masih membuat kereta berprestasi tinggi di Malaysia hari ini walaupun Bufori CS masih belum memasuki pengeluaran walaupun ia prototaip model itu telah dilancarkan 3 tahun yang lalu. Namun, pembuat kereta yang berpangkalan di Kepong itu melihat dirinya lebih sebagai perniagaan Australia dengan ibu pejabat di Malaysia.

Cukup menarik juga, individu di sebalik pelbagai projek nasional negara tidak berputus asa dengan impian untuk sebuah kereta sportscar atau pengeluar supercar Malaysia. Susulan pengumuman projek kereta nasional ketiga pada 2019, Tun M membayangkan sebuah syarikat kereta sportscar tempatan baharu dengan perkongsian asing selepas beliau diilhamkan oleh pembuat kereta supercar Turki sendiri, Onuk.

Sejak itu, syarikat Turki itu telah meninggalkan projek kereta supercar dan hanya menumpukan perhatian membina bot peronda untuk misi pertahanan dan penguatkuasaan undang-undang – industri yang pada asalnya syarikat itu ditubuhkan.

Hmm…

Dengan projek kereta nasional ketiga pada dasarnya terkubur dan kedua-dua Proton dan Perodua hanya menumpukan pada kereta yang orang mahu beli, tidak mungkin kita akan melihat kereta sportscar dikeluarkan di Malaysia tidak lama lagi. Lainlah jika anda ingin mempertimbangkan kereta yang membolehkan anda “menjana pendapatan”.

Baca juga: Bukan Lotus atau Aston Martin, sportcar British tahun 90an ini sebenarnya adalah Proton Putra! Bagaimana?

Source: Malaysia pernah menjadi rumah kepada beberapa jenama sportscar pada tahun 90-an. Apa yang terjadi?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WelfulloutDoors.com