Consumer Reports: Hibrid biasa lebih dipercayai daripada hibrid plug-in & elektrik sepenuhnya, Toyota paling tahan!

Menurut tinjauan baru-baru ini oleh Consumer Reports di AS, hibrid telah muncul sebagai jenis kenderaan yang paling boleh dipercayai, menewaskan hibrid plug-in (PHEV) dan kenderaan elektrik sepenuhnya (BEV), dengan Toyota sekali lagi muncul sebagai pengeluar kereta paling dipercayai dalam kajian tersebut.

Consumer Reports, sebuah organisasi advokasi pengguna bukan untung mengumpul data sepanjang 12 bulan lalu untuk lebih 300,000 kenderaan, yang dihasilkan antara 2000 hingga 2022. Tinjauan komprehensif itu meletakkan kedudukan kenderaan merentas 17 kawasan bermasalah termasuk enjin, transmisi dan elektronik dalam kereta – daripada kecil isu seperti brek bising kepada masalah utama seperti enjin/transmisi yang perlu dibina semula.

Consumer Reports menguji kereta dengan teliti sepanjang tahun untuk menentukan kebolehpercayaan kenderaan. Kredit

Laporan ini kemudiannya mengumpul data keterukan dan ujian dalaman Consumer Reports dan hasil tinjauan kepuasan pemilik untuk mencipta skor kebolehpercayaan yang diramalkan bagi setiap kenderaan, daripada 1 hingga 100.

Jake Fisher, Pengarah Kanan ujian automotif di Consumer Reports menambah, “Dengan harga kereta yang melambung hari ini, orang ramai menyimpan kenderaan mereka lebih lama berbanding sebelum ini. Kenderaan hibrid boleh bebas masalah selama bertahun-tahun, dan ia merupakan cara yang baik untuk melawan kenaikan harga bahan api.”

Tesla kekal dengan jenama dengan pelbagai isu kebolehpercayaan, walaupun ia menerajui pasaran EV di AS

Pada tahun 2022, kenderaan hibrid jauh mengatasi BEV, yang hanya mempunyai kebolehpercayaan yang lebih tinggi sedikit daripada pikap besar yang memakan gas.

Consumer Reports membuat kesimpulan bahawa peneraju pasaran EV Tesla Motors terus menghadapi masalah dengan perkakasan badan, stereng dan suspensi, cat dan kemasan serta sistem iklim. Tinjauan itu juga melaporkan bahawa walaupun Model 3 mempunyai kebolehpercayaan purata, Model S, Y dan X berada di bawah purata.

Isu lain dengan BEV termasuk isu pengecasan, masalah bateri dan isu motor pemacu elektrik.

Baca juga: Angkara bateri mati, pemilik Tesla Model S tak boleh masuk kereta sendiri – kos ganti RM 87k!

Toyota Prius Prime (PHEV) mendapat skor rendah dari segi kebolehpercayaan berbanding rakan hibrid ‘konvensional’nya

Fisher menambah, “Pada tahun-tahun sebelumnya, EV mempunyai kadar masalah yang tinggi dengan skrin paparan sistem infotainmen dan elektronik dalam kereta yang lain, sama seperti yang dilakukan oleh kebanyakan model konvensional. Tahun ini, isu dengan sistem tersebut kekal, dan kini ditambah pula dengan masalah khusus berkaitan komponen EV,”

Lexus NX Hybrid dianugerahkan hibrid paling boleh dipercayai pada tahun 2022 oleh Consumer Reports

Tambah Consumer Reports lagi, hibrid plug-in juga mendapat markah lebih rendah daripada hibrid biasa. Toyota pun tidak kebal. Sebagai contoh, Toyota Prius Prime dan RAV4 Prime, kedua-dua PHEV mendapat markah lebih rendah daripada Toyota Prius dan RAV4 Hybrid.

Hibrid yang mendapat markah tertinggi tahun ini termasuk Lexus NX, Ford Maverick, diikuti oleh Toyota Corolla Hybrid.

Selain menawarkan kenderaan hibrid paling andal, Toyota dan Lexus turut mengungguli tinjauan kebolehpercayaan sebagai pengeluar kereta paling boleh dipercayai, di tempat pertama dan kedua keseluruhan, diikuti oleh BMW di tempat ketiga.

Di Malaysia, satu-satunya model hibrid Toyota yang dijual pada masa ini ialah Toyota Corolla Cross Hybrid.

Baca juga: Rebiu: Toyota Corolla Cross Hybrid 2022 – Honda HR-V baharu ‘kureng’? Inilah jalan terbaik!

Source: Consumer Reports: Hibrid biasa lebih dipercayai daripada hibrid plug-in & elektrik sepenuhnya, Toyota paling tahan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WelfulloutDoors.com