Bank Islam tawar moratorium pembiayaan kenderaan untuk mangsa banjir

Bencana banjir yang melanda negara baru-baru ini cukup teruk dan ramai mangsa mengalami kerosakan serta kehilangan harta benda. Bagi meringankan beban mangsa banjir, Bank Islam menawarkan kemudahan pembiayaan kepada pelanggannya supaya mangsa boleh menangguhkan bayaran bulanan pinjaman mereka.

Inisiatif ini adalah bagi pelanggan kemudahan Pembiayaan Kenderaan, Pembiayaan Perumahan, dan Pembiayaan Peribadi Bank Islam dimana pelanggan boleh memohon untuk menangguhkan bayaran ansuran bulanan mereka sehingga tempoh enam bulan mengikut terma dan syarat yang ditetapkan.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Bank Islam, Mohd Muazzam Mohamed, berkata, pihaknya amat prihatin dengan cabaran yang dialami pelanggan ketika ini dan Bank Islam mengambil langkah proaktif dalam memastikan proses dokumentasi serta kelulusan permohonan bantuan dimudahkan untuk mangsa.

Tambahan pula, pengusaha perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PKMS) yang terjejas banjir juga boleh memohon Kemudahan Bantuan Bencana 2022 untuk pelanggan Pembiayaan Perniagaan-i Bank Islam. Moratorium sehingga enam bulan juga disediakan kepada pelanggan PMKS Bank Islam sedia ada yang terjejas di kawasan bencana banjir yang dikenal pasti oleh Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA).

Selain itu, kad kredit-i, debit-i, serta buku cek Bank Islam yang rosak atau hilang boleh diganti secara percuma.

Juga baca: Mangsa banjir layak ‘renew’ lesen, sijil pemilikan kenderaan secara percuma – JPJ Terengganu

Permohonan Program Prihatin Banjir boleh dibuat di cawangan Bank Islam terdekat dalam tempoh tiga bulan selepas kejadian. Bagi maklumat lanjut, pelanggan bolehlah merujuk laman sesawang rasmi Bank Islam atau laman-laman sosial rasmi Bank Islam.

Source: Bank Islam tawar moratorium pembiayaan kenderaan untuk mangsa banjir

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WelfulloutDoors.com