Anda berminat? MIROS sedang cari penunggang uji Sistem Amaran Perlanggaran Motosikal (MCAS)!

Kajian terhadap Sistem Amaran Perlanggaran Motosikal (MCAS) yang dibangunkan Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) bersama PLUS memasuki fasa seterusnya iaitu ujian membabitkan penunggang sebenar di atas jalan raya.

Sehubungan itu, MIROS mengumumkan sedang mencari penunggang motosikal yang berminat untuk menjalankan ujian rintis menguji keberkesanan sistem berkenaan.

Menurut MIROS, mereka menyasarkan pembabitan penunggang motosikal sebenar yang menunggang motosikal untuk pergi dan pulang atau untuk sebarang tujuan. Begitupun, kelompok sasaran yang ditetapkan adalah di kawasan Lembah Klang, Kedah dan juga Pulau Pinang.

Juga baca: Miros uji keberkesanan teknologi ABS untuk kapcai, guna SYM VF3i 185 LE

Dan untuk meningkatkan lagi impak penyelidikan, pasukan penyelidik MIROS turut menetapkan beberapa kriteria tertentu untuk pemilihan peserta kajian ini. 

Sebagai info, MIROS sudah pun mengumumkan mengenai penghasilan prototaip MCAS pada tahun lalu.

Secara asasnya, sistem MCAS akan dipasang pada motosikal ini dijangka akan amaran kepada penunggang agar mereka memperoleh masa secukupnya untuk mengelak atau mengurangkan impak kemalangan.

Berdasarkan video pendek yang dikongsikan MIROS mengenai MCAS, ia dipasang kepada motosikal Yamaha Y15ZR dengan ‘sensor’ diletak di bahagian panel depan dengan sebuah kotak elektronik turut diletakkan di bahagian ‘box’ pengangkut barang belakang.

Juga baca: MIROS memperkenalkan penilai CamScore untuk dashcam kereta, 70mai terbaik di Malaysia!

Sekalipun sistem yang dibina mungkin tidak secanggih sistem yang dibangunkan jenama-jenama gergasi luar negara, tetapi MIROS berkata ia mampu memberi impak tinggi dan membabitkan kos yang rendah.

Kepada yang berminat, anda boleh mengisi borang saringan awal melalui pautan ini.

MIROS tidak menyatakan berapa ramai responden yang akan digunakan namun yang terpilih aka  dijemput menyertai sesi penerangan di ibu pejabat MIROS do Kajang untuk proses seterusnya.

Source: Anda berminat? MIROS sedang cari penunggang uji Sistem Amaran Perlanggaran Motosikal (MCAS)!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WelfulloutDoors.com