Malaysia akan menjadi negara pertama melancarkan Chery Omoda 5 pandu kanan CKD pada pertengahan 2023!

Chery telah mengesahkan bahawa Omoda 5 akan dilancarkan pada pertengahan 2023, menjadikan Malaysia pasaran pemanduan kanan (RHD) pertama yang melancarkan Omoda 5, mendahului negara seperti Afrika Selatan dan Australia. Tiggo 8 Pro juga ditetapkan untuk dilancarkan dalam tempoh masa yang sama.

Kedua-duanya akan tiba sebagai unit pemasangan tempatan (CKD). Chery juga menyasarkan untuk menyediakan 30 pengedar di seluruh negara menjelang pelancaran.

Kedua-dua model ini dipilih berdasarkan respon pasaran. Sebagai model utama, Tiggo 8 Pro akan berfungsi untuk membina jenama Chery di Malaysia, manakala Omoda 5 dikatakan bakal menarik demografi yang lebih muda dengan kuasa beli yang semakin meningkat.

Model pandu kanan lain daripada Chery seperti Tiggo 4 Pro dan Tiggo 7 Pro yang ditunjukkan pada acara pratonton sedang dikaji juga.

Shawn Xu, Naib Presiden Chery International dan Presiden untuk pasaran ASEAN, berkata, “Kami akan melancarkan kereta itu pada pertengahan tahun depan (2023). Sebelum pelancaran, kami boleh menyediakan sekitar 30 cawangan untuk menyokong rangkaian kami.”

Baca juga: SAH: Chery bakal CKD Malaysia 30k unit/tahun, pelancaran pada Julai 2023, pasaran pandu kanan ke-3 terbesar

Shawn berkata bahawa bilangan pengedar adalah perlu untuk meningkatkan keyakinan pelanggan terhadap selepas jualan, dan rangkaian akan berkembang berdasarkan rangkaian produk pada masa hadapan.

Shawn juga menyatakan bahawa terdapat perubahan positif dalam persepsi terhadap jenama dari China, berikutan pengenalan Proton X50 dan X70, yang merupakan produk kerjasama antara Geely dan Proton.

Kedua-dua Omoda 5 dan Tiggo 8 Pro dipamerkan pada acara pratonton Chery yang diadakan pada bulan Oktober. Omoda 5 ditawarkan dengan dua pilihan trenkuasa di China. Unit yang pertama ialah enjin pengecas turbo 1.5 liter 4-silinder yang menghasilkan 156 PS dan 230 Nm, dipadankan dengan transmisi automatik jenis CVT.

Baca juga: 3 SUV baharu sah – Tiggo Pro dan Omoda 5 tersenarai dalam laman web rasmi Chery Malaysia!

Enjin kedua pula merupakan unit pengecas turbo 1.6 liter 4-silinder yang menghasilkan 197 PS dan 290 Nm, dipadankan dengan transmisi automatik klac berkembar 7-kelajuan (DCT).

Model 1.5 liter adalah pacuan roda hadapan (FWD) sahaja, manakala model 1.6 liter yang lebih berkuasa boleh dimiliki sebagai model pacuan semua roda (AWD).

Baca juga: Prebiu Chery Omoda 5 di Malaysia – lebih “stylo” dan berkuasa daripada X50 / HR-V!

Terdapat juga varian elektrik sepenuhnya, dengan 203 PS dan 400 Nm tork. Dengan bateri 64 kWj, Omoda 5 EV bagus untuk jarak 450 km yang didakwa seperti yang diuji pada kitaran ujian WLTP.

Baca juga: Omoda 5 rasmi dilancarkan – bakal menyusul ke Malaysia, 1.5T dan 1.6T, dari RM 61k!

Bagi Tiggo 8 Pro, ia adalah SUV perdana jenama itu yang mendapat unit pengecas turbo 2.0 liter yang dipadankan dengan transmisi DCT 7-kelajuan. Output kuasa ialah 250 PS dan 390 Nm, dengan kuasa disalurkan sama ada ke roda hadapan atau keempat-empat roda.

Tiggo 8 Pro e+ plug-in hybrid (PHEV) turut dipratonton di sini. Ia mempunyai enjin petrol pengecas turbo 1.5 liter ditambah dengan dua motor elektrik untuk memberikan tork maksimum 510 Nm, manakala angka kuasa tidak didedahkan. Pelan pemasangan tempatan untuk PHEV juga sedang dalam gian dibangunkan.

Baca juga: Chery Tiggo 8 Pro PHEV membuat penampilan ASEAN pertama di Malaysia, bakal menyaingi Haval H6!

Source: Malaysia akan menjadi negara pertama melancarkan Chery Omoda 5 pandu kanan CKD pada pertengahan 2023!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WelfulloutDoors.com