Ora Good Cat – sama harga City Hybrid di Thailand tapi kenapa lebih mahal RM 25k di Malaysia?

Jika anda melancong ke Bangkok baru-baru ini, anda mungkin perasan Ora Good Cat yang kelihatan comel berlegar di ibu negara Thailand. Model EV buatan China ini di bawah Great Wall Motors serta merupakan model EV bateri (BEV) terlaris Thailand dengan penguasaan pasaran hampir 50 peratus, dan mudah untuk memahami sebabnya.

Dengan harga permulaan THB 828,500 (~RM 105k), pembeli Thailand boleh memilih sama ada Honda City e:HEV hibrid atau Ora Good Cat elektrik penuh, walaupun dalam varian 400 Tech termurah dengan bateri 47.8 kWh, cukup untuk jarak gerak 400 km (ujian NEDC).

Walaupun Ora Good Cat masih tidak praktikal seperti sedan Honda yang mampu diisi petrol dalam masa singkat, harga yang rendah dan rangkaian pengecasan yang berpatutan sudah cukup untuk meyakinkan pembeli atas pagar untuk mencuba EV bateri.

Di Malaysia, Ora Good Cat berharga dari RM 139,800 hingga RM 169,800 masing-masing untuk varian 400 Pro dan 500 Ultra – agak jauh daripada harga Honda City paling mahal yang berharga RM 108,800.

Baca: Kereta elektrik termurah? Ora Good Cat dilancarkan di Malaysia, dari RM 140k, jarak pemanduan 500 km!

Ora Good Cat kini merupakan model bateri EV (BEV) termurah yang dijual di Malaysia. Seperti Thailand, Ora juga diimport (CBU) dari China tetapi memandangkan ia adalah BEV, ia dikecualikan daripada cukai import dan eksais dari kerajaan Malaysia sehingga 31-Disember 2023.

Ya, Bajet 2023 ada menyebut bahawa tempoh pengecualian akan dikecualikan sehingga 31-Disember 2024 tetapi memandangkan Parlimen dibubarkan beberapa hari kemudian, Bajet itu masih belum diluluskan. Justeru, tarikh akhir 31-Disember 2023 kekal.

Ora Good Cat spesifikasi Malaysia adalah sama seperti yang dijual di Thailand, dengan varian 400 Pro bermula pada harga bersamaan THB 898,500 (~RM 114k). Harga tersebut sekitar RM 25k kurang daripada harga yang diletakkan pengedar Great Wall Motor di Malaysia iaitu RM 139,800.

Sebagai rujukan, Honda City e:HEV RS pasaran Thailand paling mahal berharga THB 839,000 (~RM 106k).

Varian teratas Ora Good Cat 500 Ultra dijual di Malaysia pada harga RM 169,800, iaitu sekitar RM 27k lebih mahal daripada di Thailand.

Ora Good Cat adalah lebih murah di Thailand walaupun terdapat cukai eksais 2 peratus di sana untuk BEV, berbanding pengecualian cukai import, cukai eksais dan cukai jalan untuk Malaysia menimbulkan beberapa persoalan.

Jawapannya adalah kerana selain pemotongan cukai, Thailand juga memberikan subsidi THB 150,000 (~RM 19,000) untuk model BEV. Dalam erti kata lain, kerajaan Thailand bukan sahaja mengecualikan cukai ke atas BEV tetapi memulangkan wang cukai rakyat apabila mereka prihatin dengan alam sekitar dan membeli kereta sedemikian.

Untuk mengelakkan subsidi daripada dikecualikan daripada model BEV premium yang mahal, BEV yang layak mestilah berharga di bawah THB 2 juta – pada asasnya di bawah daripada harga model BMW paling murah, iaitu BMW 220i Gran Coupe M Sport.

Baki perbezaan kira-kira RM 6k mungkin disebabkan oleh perbezaan harga jualan pukal kerana pengimport Thailand jelas komited kepada volum yang lebih tinggi berbanding pengimport Malaysia.

Ringgit yang lebih lemah berbanding Baht yang kukuh juga telah meningkatkan jurang harga itu. Perbezaan dalam kos sebenarnya kurang daripada nilai tukaran matawang secara langsung antara kedua-dua mata wang ini.

Apapun, kami berpendapat Great Wall Motors Malaysia telah melakukan yang terbaik memandangkan had dan cabaran pasaran kereta Malaysia yang lebih kecil (hampir 60 peratus dikuasai oleh Proton dan Perodua), sekali gus menjadikan potensi volum jualan Malaysia jauh kurang menarik.

Perbezaan harga berbanding Thailand tidak mengubah fakta bahawa Ora Good Cat masih merupakan EV bateri paling berpatutan di Malaysia.

Perlu dinyatakan bahawa harga jualan kereta termasuk pengecas mudah alih dan pengecas rumah 7 kW, waranti 5 tahun/150,000 km, waranti bateri 8 tahun/180,000 km, dan 5 kali penyelenggaraan percuma (perkhidmatan sahaja).

Bagaimanapun, perbandingan harga merentasi sempadan negara ini adalah perkara yang sia-sia kerana GWM Thailand telah menghentikan jualan Ora Good Cat biasa dan hanya mengumpul tempahan untuk Ora Good Cat GT yang lebih mahal. Hal ini kerana jualan Ora Good Cat terlalu baik dan syarikat itu telah menjual kesemua model yang diperuntukkan.

Syarikat (Thailand) itu baru-baru ini mengumumkan bahawa menerima tempahan untuk 2,000 kereta lagi walaupun harga masih belum diumumkan.

Baca: Ora Good Cat dinobatkan sebagai “Kereta yang Paling Dinantikan” pada Carlist Car of the Year 2022!

Source: Ora Good Cat – sama harga City Hybrid di Thailand tapi kenapa lebih mahal RM 25k di Malaysia?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WelfulloutDoors.com