Sah! Toyota Vios D92A Hybrid akan ditawarkan di ASEAN tetapi Malaysia mungkin terima lewat?

Eksekutif atasan yang bekerja dengan Toyota Asia Pacific nampaknya telah mengesahkan bahawa varian hibrid kini dalam pembangunan untuk model segmen-A dan segmen-B terlaris mereka, menambah suntikan elektrifikasi dalam rangkaian keseluruhan model.

Bercakap kepada WapCar.my di perlumbaan Idemitsu Super 1500 Endurance di Thailand, Hao Tien, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Toyota Motor Asia Pasifik berkata, “Daripada perspektif perniagaan, kami mempunyai rancangan untuk hibrid segmen A/B. Kami belum dapat memberitahu anda mengenai tarikhnya lagi, tetapi ia akan datang tidak lama lagi.”

Toyota Vios D92A baharu akan tiba di Malaysia pada tahun 2023

Model segmen A dan B merujuk kepada kenderaan yang biasanya mengisi carta jualan di pasaran ASEAN; yang pertama merujuk kepada kereta bersaiz kecil seperti Perodua Axia (dijual sebagai Toyota Agya/Daihatsu Ayla di beberapa pasaran), manakala yang kedua merujuk kepada model seperti Toyota Vios dan Toyota Yaris.

Yoshiki Konishi, Presiden Toyota Daihatsu Engineering & Manufacturing (TDEM) mendedahkan lebih mendalam tentang apa yang diharapkan. “Mengenai kenderaan hibrid segmen A dan B, kami ingin memperkenalkan (mereka) secepat mungkin dalam pasaran ASEAN. Selain itu, kami ingin memperkenalkan [teknologi] hibrid terbaharu kami, lebih berprestasi tinggi, lebih cekap.”

Konishi juga menyebut tiga aspek pembangunan: sistem yang lebih cekap dengan kehilangan tenaga yang lebih rendah, kos yang lebih rendah (50% lebih murah daripada kos pengeluaran Toyota Prius generasi pertama), dan bateri yang lebih kecil bagi menghasilkan ruang dalaman yang tidak terjejas.

Baca: Perodua Axia (Toyota Agya) di Afrika Selatan ada Android Auto, Apple Carplay! Menarik?

Langkah ini seiring dengan aspirasi Toyota ke arah neutraliti karbon, menawarkan pelbagai rangkaian kuasa di rantau ini dan di seluruh dunia.

Berita baiknya, memandangkan model elektrifikasi Toyota telah pun berjaya di ASEAN (Toyota Mirai berkuasa hidrogen kini berjalan-jalan di Thailand, dan Toyota bZ4X elektrik menuju ke Malaysia), maka model elektrik yang lebih mudah diakses oleh umum akan melengkapi aspirasi Akio Toyoda dalam skala yang lebih besar.

Baca: 4 model hibrid Toyota menyusul di Indonesia, termasuk 2024 Toyota Veloz hybrid!

Source: Sah! Toyota Vios D92A Hybrid akan ditawarkan di ASEAN tetapi Malaysia mungkin terima lewat?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WelfulloutDoors.com