BYD Atto 3 – Selepas 10 bulan di pasaran, apa kata para pemilik di China? Bagus, atau hampeh?

Pada minggu lepas, BYD telahpun melancarkan kenderaan elektrik (EV)nya di sini di Malaysia. Jenama automotif yang berpangkalan di Shenzhen telah pun menjejakkan kaki ke negara jiran utara dan selatan kita, masing-masing iaitu Thailand dan Singapura.

Model pertama yang diperuntukkan untuk pasaran Malaysia ialah BYD Atto 3. Model tersebut adalah SUV EV yang mempunyai dimensi yang terletak di antara Honda HR-V dan Honda CR-V. Di China, Atto 3 dikenali sebagai Yuan Plus.

BYD melancarkan Atto 3 di China pada Februari 2022, dan setelah 10 bulan di sana, apa kata para pemilik SUV ini? Jom kita kupas.

Trenkuasa – Julat yang baik, tetapi sangat bergantung pada penggunaan A/C yang ringan

Di China, BYD menawarkan Atto 3 dalam 5 varian dengan 2 julat berbeza: 430 km dan 510 km. Walaupun kedua-dua varian berkongsi motor elektrik menghasilkan 204 PS dan 310 Nm, kapasiti bateri mereka berbeza. Yang pertama mendapat pek bateri 49.92-kWj, manakala yang kedua mendapat pek bateri 60.48-kWj.

Menurut pemilik varian jarak 430 km, mereka melaporkan Atto 3 mereka boleh bergerak antara 350 km hingga 400 km sebelum kapasiti bateri menurun kepada 20 peratus. Sesetengah pemilik dengan kaki yang lebih ringan melaporkan bahawa mereka boleh melakukan perjalanan sehingga 430 km dengan sekali caj, manakala mereka yang mempunyai kaki kanan yang lebih berat melaporkan jarak kira-kira 300 km.

Dengan 204 PS dan 310 Nm yang tersedia dari 0 rpm, pemilik menyebut bahawa Atto 3 terasa sangat berkuasa, memudahkan urusan memotong dan memecut.

Dalaman – Dalaman yang luas tetapi unik, bukan kegemaran semua orang

Bahagian dalam BYD Atto 3 adalah tempat yang menarik untuk dikunjungi dan pendapat pemilik berpecah.

Ya, ni adalah lubang penghawa dingin BYD Atto 3

Sesetengah pemilik menyebut bahawa lubang penghawa dingin yang unik dengan selat menegak kelihatan ganjil di dalam kabin, dan anda perlu mengambil sedikit masa untuk membiasakan diri dengan pemegang pintu.

Pemegang pintu dengan tweeter bersepadu

Walau bagaimanapun, pemilik lain di China berkata bahawa pemegang pintu yang unik ini bagus, kerana ia menyukarkan kanak-kanak kecil membuka pintu secara tidak sengaja dari dalam.

Memandangkan dimensi Atto 3 lebih besar daripada Honda HR-V, saiz kabin adalah buktinya. Malah orang dewasa yang berketinggian 180 cm boleh muat di tempat duduk belakang dengan ruang lutut yang mencukupi, menambah satu kelebihan untuk orang yang lebih tinggi.

Ruang but juga luas, kerana pemilik telah melaporkan bahawa mereka boleh memuatkan 4 hingga 5 bagasi di sana dengan agak mudah.

Bagaimanapun, sistem infotainment Atto 3 mendapat kritikan daripada pemilik, kerana tindak balas skrin Atto 3 agak lambat. Seorang pemilik malah menyebut bahawa unit infotainment itu ‘mati’ terus dengan satu-satunya penyelesaian ialah dengan melakukan ‘reboot’.

Dinamik pemanduan – Keselesaan yang baik, mampu memandu satu kaki

Para pemilik Atto 3 telah melaporkan bahawa tahap keselesaan adalah baik, berkat persediaan suspensi yang ditala dengan baik, dengan penggunaan suspensi MacPherson di hadapan dan suspensi belakang multi-link.

Tambahan pula, tahap NVH juga cukup baik, kerana pemilik melaporkan bahawa bunyi tayar dan angin tidak begitu kuat pada Atto 3. Bergantung pada varian, BYD Atto 3 pasaran China mendapat tayar 17 atau 18 inci.

Bercakap tentang tayar, seorang pemilik menyebut bahawa Sistem Pemantauan Tekanan Tayar (TPMS) kelengkapan standard Atto 3 gagal mendedahkan tayar pancit ketika perkara tersebut terjadi.

Satu perkara yang perlu diberi perhatian pada BYD Atto 3, menurut pemilik China, ialah brek regeneratifnya. Pemilik melaporkan bahawa brek regen cukup kuat, membolehkan Atto 3 dipandu menggunakan hanya satu pedal (serupa dengan sistem e-Pedal Nissan).

Baca juga: Pengalaman memandu Nissan Note e-Power – minyak 2.8L/100km, Axia tak boleh cari makan!

Di Malaysia…

BYD Atto 3 boleh didapati dalam dua varian, Standard Range dan Extended Range yang masing-masing berharga RM 149,800 dan RM 167,800. Ketika ini, BYD Atto 3 diimport sepenuhnya (CBU) dari China.

BYD menawarkan waranti 6 tahun/150,000 km, waranti bateri 8 tahun/160,000 km serta waranti 8 tahun/150,000 km lagi untuk unit pacuan. Waranti terakhir meliputi motor, pengawal motor, pemasangan DC dan pemasangan kawalan elektrik voltan tinggi.

Baca juga: BYD Atto 3 dilancar di Malaysia – dari RM 150k, SUV EV saiz X50 dengan jarak pandu 480 km

Source: BYD Atto 3 – Selepas 10 bulan di pasaran, apa kata para pemilik di China? Bagus, atau hampeh?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WelfulloutDoors.com