Hyundai Stargazer – hanya penarafan ASEAN NCAP 4 bintang, skor lebih rendah daripada BR-V & Veloz

Hyundai Stargazer, MPV Hyundai pertama yang menjalani penilaian di bawah protokol ASEAN NCAP 2021-25, Stargazer mengumpul markah 66.48 mata daripada 100 keseluruhan. Saingan terdekat Stargazer, Mitsubishi Xpander pula mendapat markah lebih tinggi dengan 70.96 mata yang memberikannya penarafan 4 bintang.

Walau bagaimanapun, Xpander telah diuji dengan metodologi 2017-20 yang lebih lama. Berbanding dengan pesaing Stargazer lain yang dinilai di bawah protokol terkini, MPV Korea ini mendapat markah terendah manakala Toyota Veloz dan Honda BR-V kedua-duanya mendapat 5 bintang.

Baca juga: Diuji semua aspek, Honda HR-V & BR-V 2022 raih skor keselamatan ASEAN NCAP 5 bintang!

Menurut penilaian ASEAN NCAP, patung dummy menunjukkan terdapat kemungkinan besar untuk pemandu mengalami kecederaan pada dada dan kaki kanan dalam perlanggaran hentaman hadapan dunia sebenar. Namun, penghuni hadapan Stargazer kekal stabil dalam ujian offset hadapan.

Baca juga: Bakal ke Malaysia, Hyundai Creta terima 5 bintang ASEAN NCAP namun skor lebih rendah berbanding HR-V dan X50!

Ciri keselamatan pasif standard pada Stargazer merentasi semua varian termasuk 2 beg udara, ABS dan pemasangan ISOFIX untuk tempat duduk kanak-kanak. ASEAN NCAP memberikan markah yang dihormati untuk Stargazer dalam penilaian Bantuan Keselamatan dan Keselamatan Penunggang Motosikal yang menggredkan AEB dan pemantau titik buta.

Baca juga: Perodua Alza vs Honda BR-V: 5-bintang ASEAN NCAP penuh, mana yang lebih selamat?

Kedua-dua ciri tersedia sebagai pilihan di kebanyakan pasaran di mana Stargazer sudah dijual atau bakal dijual. Menurut laporan itu, ini termasuk Brunei, Indonesia, Kemboja, Laos, Filipina, Thailand dan Vietnam.

Stargazer berkemungkinan akan diimport dari Indonesia ke pasaran ini kerana kepulauan itu adalah pangkalan pengeluaran untuk segmen B 7 tempat duduk Hyundai. Sebagai produk serantau, ia mungkin juga diimport ke Malaysia.

Source: Hyundai Stargazer – hanya penarafan ASEAN NCAP 4 bintang, skor lebih rendah daripada BR-V & Veloz

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WelfulloutDoors.com