Toyota Corolla Sport hatchback dari RM 150k – model ‘rare’, 1.2L turbo, alternatif Civic terbaik?

Ianya masih sebuah Corolla, nama model terlaris dari Toyota sejak zaman berzaman justeru sudah tentu ia akan menjadi model mercu dari jenama itu. Sebanyak 50 juta unit Corolla sudah dijual di seluruh dunia, dalam pelbagai bentuk iaitu SUV, hatchback, sedan dan sebagainya namun bukan semua yang kita mahukan boleh kita dapat.

Untuk Malaysia, pengedar rasmi UMW Toyota hanya menawarkan dua varian – bentuk sedan dengan Toyota Corolla Altis atau SUV Toyota Corolla Cross.

Adakah ini bermakna bahawa bentuk hatchback Corolla tidak diidamkan? Jika itu persoalan anda, pengeder recond seperti First Mile Auto berada di sini untuk memenuhi permintaan tersebut.

Baca: Toyota Corolla Altis kini “Kapten Perlahan” – ganti 1.8L dengan enjin 3-silinder 1.5L Dynamic Force!

Berbeza tetapi masih terasa akrab

Kredit: First Mile

First Mile Auto bukan nama baharu dalam niche Toyota Corolla Sport. Jika anda pernah melihat sebuah Toyota Corolla Sport dengan warna Baby Blue dan rim Work Emotion di mana-mana pameran kereta, model ini adalah milik mereka. 

Kali ini, model yang ingin diketengahkan adalah Toyota Corolla Sport GZ – varian teratas bukan hibrid. Unit ini berharga dari RM 150,000, tidak terlalu mahal berbanding Toyota Corolla Altis atau Toyota Corolla Cross yang dijual rasmi. Menarik kan?

Baca: 

Berbaloi atau tidak? Itu terpulang kepada anda. Umum mengetahui reka bentuk hatchback menawarkan sensasi pemanduan yang lebih sedap. Di tambah dengan model ini jarang ditemui atas jalan, harga tersebut kelihatan berbaloi pada hemat kami tanpa perlu berkompromi dalam aspek ketahanan dan ketersediaan alat ganti Toyota.

Bagaimana dengan ciri kelengkapan? Mari kita senaraikan, spesifikasi Toyota Corolla Sport varian tertinggi ini menawarkan lampu LED penuh di hadapan dan di belakang, rim 18-inci dwi-tona, dan untuk model ini, ia dilengkapi dengan kit badan Modellista sepenuhnya.

Dari kiri: Model asas X (perhatikan rim), GZ dan GX varian pertengahan

Meletakkannya dalam barisan varian dengan Toyota Corolla lain, model ini nampak jauh lebih menarik dan kami difahamkan bahawa ia merupakan satu-satunya model setakat ini (ketika artikel ditulis).

Kabin dalaman konvensional Toyota

Di dalam Toyota Corolla Sport adalah rekaan yang biasa kita lihat. Reka bentuk papan pemuka, susun atur suis dan ciri kelengkapan kesemuanya mengikut buku teks Toyota yang penuh bertimbang rasa. Ianya mudah digunakan, senang difahami dan tidak memerlukan masa yang lama untuk diserasikan.

Walaubagaimanapun, penggunaan skrin sentuh infotainmen 10.5-inci adalah di dalam bahasa Jepun, sesuatu yang sinonim dengan model recond dari negara Matahari Terbit itu. Pembeli boleh meminta pengedar untuk menukar dengan unit kepada Android dengan sedikit bayaran tambahan.

Pembaca tol elektronik Jepun

Radio berfungsi pada frekuensi FM yang terhad (julat frekuensi tidak sebanyak Malaysia) namun masih mempunyai pautan Bluetooth. Sesetengah pemilik mungkin cukup dengan sambungan Bluetooth memandangkan hiburan yang didapati atas talian lebih menghiburkan daripada radio.

Bagi kelengkapan lain, kesemuanya mencukupi dan berada pada tahap yang bagus – tempat duduk semi-bucket dengan upholsteri kulit mewah, gugusan instrumen digital, penyaman udara dwi-zon dan pilihan mod pacuan.

Unit ini menawarkan beberapa perincian dengan stiker gentian karbon palsu dan pemegang telefon – seperti yang anda dapat lihat pada bahagian stereng misalnya. Ianya masih kelihatan kemas dan tidak mengganggu rekaan kabin dalaman Corolla yang sudah akrab dengan pemandu.

Toyota Corolla Sport ini juga memberikan standard pemasangan Jepun. Apa maksudnya? Kualiti binaan yang bagus; tempat duduk yang lembut dan empuk, dan penggunaan plastik terasa kukuh. Ruang di belakang – sekurang-kurangnya dalam rebiu ringkas kami – adalah memadai untuk keluarga kecil, tetapi ruang but agak sempit.

Cukai jalan yang murah tapi masih cukup kuasa

Memelihara Toyota Corolla Sport tidak akan menjadi terlalu mahal, sebahagiannya hasil daripada cukai jalan serendah RM 55. Penggunaan enjin empat silinder pengecas turbonya hanya berkapasiti 1.2 liter (1196 cc), menghasilkan 116 PS / 185 Nm dan kombo transmisi automatik Super CVT-i. Varian transmisi manual wujud; First Mile Auto mempunyai beberapa unit dalam stok mereka dengan lebih banyak lagi akan datang tak lama lagi.

Penggunaan bahan api menurut pengeluar untuk enjin kecil itu ialah serendah 6 liter/100 km (16.4 km/l). Ya, ia boleh diisi dengan RON 95 tanpe sebarang masalah.

Untuk ciri keselamatan standard, Toyota Corolla Sport disertakan dengan 6 beg udara, dan suite ADAS penuh Toyota Safety Sense.

Patutkah saya membeli Toyota Corolla Sport?

Cukup menarik, kan? Perlu diingatkan bahawa perlindungan waranti secara rasmi dan panggilan semula produk (jika ada) tidak dilanjutkan kepada kereta recond seperti ini. Namun jika sudah memang berkemampuan, tidak salah untuk memilikinya apatah lagi dengan status ‘rare’ dan kebolehpercayaan Toyota.

Selain daripada itu, membeli kereta recond di Malaysia adalah agak mudah – setiap proses secara amnya adalah sama seperti anda membeli kereta terpakai biasa. Tinjau pilihan Toyota Corolla Sport yang disenaraikan melalui pautan ini.

Baca: Toyota GR Corolla rasmi di Thailand – harga RM 500k, terhad 9 unit, saing VW Golf R tu!

Source: Toyota Corolla Sport hatchback dari RM 150k – model ‘rare’, 1.2L turbo, alternatif Civic terbaik?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WelfulloutDoors.com