Rebiu: Continental UltraContact UC7 – Tayar ‘comfort touring’ yang selesa & selamat, ada pilihan 15-18 inci!

Terdapat persepsi umum bahawa tayar semuanya sama – lagipun, ia hanya empat getah bulat di setiap sudut kereta. Tetapi ini tidak jauh daripada kebenaran. Tayar adalah salah satu faktor penentu utama sejauh mana kereta itu selamat, halus, jimat bahan api dan sedap di jalan raya.

Atas sebab ini, pengeluar tayar terkemuka mencurahkan berjuta-juta ke dalam R&D, kejuruteraan, ujian dan pengeluaran tayar untuk tahap cengkaman yang lebih baik, tanpa mengorbankan keselesaan dan ketahanan.

Baca juga: Tayar Continental Ultra Contact 7 dilancarkan; saiz 15-18 inci untuk kereta penumpang, MPV

Juga ambil perhatian, mencipta tayar yang tertumpu pada hanya satu kriteria prestasi – seperti tayar trek atau luar jalan raya – adalah lebih mudah daripada mencipta tayar yang mesti melakukan semuanya, dan masih mempunyai harga yang berpatutan. Tetapi, itulah yang telah dicapai oleh Continental dengan Continental UltraContact UC7.

Pandangan keseluruhan

UltraContact UC7 kini mengambil alih daripada UC6 sebagai tawaran di tengah rangkaian

Dalam memahami keperluan pelanggan yang sentiasa berkembang, Continental Tyre Malaysia telah memperkenalkan tayar Generasi 7 pertamanya, Continental UltraContact UC7 – tayar ‘comfort touring’ yang mengutamakan keselamatan, dengan penekanan pada keselesaan bunyi, prestasi pemanduan dan ketahanan yang mantap.

Untuk beberapa latar belakang, barisan Continental UltraContact terletak tepat di tengah-tengah rangkaian tayar Continental yang ditawarkan di sini, yang terdiri daripada:

  • Continental ComfortContact – Untuk kenderaan kecil hingga sederhana, menekankan ketahanan, penjimatan bahan api dan ketenangan
  • Continental UltraContact – Untuk kereta dan SUV bersaiz sederhana, tayar touring yang menawarkan keseimbangan prestasi, keselesaan dan kehalusan serta ketahanan
  • Continental MaxContact – Untuk kenderaan eksekutif dan prestasi, menawarkan tayar prestasi yang sesuai untuk pemanduan setiap hari
The UltraContact UC6 (right) has been on sale since 2016 and is a popular tyre from midsize sedan and SUVs.

Membina daripada pendahulunya, UltraContact UC6 (dilancarkan pada tahun 2016), UltraContact UC7 mencapai peningkatan ketara dalam cengkaman basah, kecekapan bahan api, brek dan prestasi pengendalian ihsan daripada tiga teknologi baharu, dengan akronim D.N.A, iaitu:

  • Diamond Compound
  • Noise Breaker 3.0
  • Aqua Channel Advanced

Diamond Compound

Formulasi Diamond Compound UltraContact UC7 mempertingkatkan perubahan tenaga kinetik kepada haba, justeru tayar mampu menyerap hentaman jalan dengan lebih baik, dan juga menghasilkan jarak brek yang lebih pendek walaupun di jalan basah.

Secara berasingan, Diamond Compound juga menyumbang kepada pengurangan penjanaan hingar. Kelebihan ketiga Diamond Compound ialah ketahanannya. Rangkaian polimer yang dioptimumkan mengurangkan kehausan bunga tayar.

Baca juga: Continental UltraContact UC7: prestasi basah luar biasa, lebih senyap, dan jangka hayat pemanduan yang panjang!

Menurut ujian dalaman Continental, UC7 boleh bertahan sejauh 40,000 km jika dijaga dengan baik. Ini dikaitkan dengan Diamond Compound dan blok bunga yang dipertingkatkan (lebih tebal sebanyak 12 peratus, bergantung pada model) berbanding UltraContact UC6.

Noise Breaker 3.0

Bunyi tayar terhasil apabila bongkah bunga dan tepi tayar ‘menghentam’ jalan, menghasilkan gelombang bunyi di bawah dan di sekeliling tayar.

Untuk mengurangkan ini, Noise Breaker 3.0 UltraContact UC7 berfungsi untuk mengganggu gelombang bunyi ini semasa ia bergerak melalui alur tayar. Reka bentuk unik alur ini memecahkan gelombang bunyi yang besar kepada gelombang yang lebih kecil, dengan itu mengurangkan bunyi daripada terkumpul di sekeliling tayar dan bergerak ke dalam kabin kereta.

Aqua Channel Advanced

Akhir sekali, prestasi jalan basah UltraContact UC7 dipertingkatkan lagi dengan ciri Aqua Channel Advanced.

Sipes permukaan yang direka secara unik di tengah corak tayar dengan cekap berpindah ke alur tengah yang lebih besar bagi tayar, menghalang pengumpulan air yang menyebabkan hidroplaning.

Secara berasingan, alur tengah UC7 menampilkan ‘Flow X-celerators’ yang merupakan alur membujur sempit yang direka untuk mempercepatkan aliran air melalui alur, meningkatkan sentuhan permukaan antara getah dan jalan.

Continental UltraContact UC7 dihasilkan secara tempatan (di Alor Setar) dan direka khusus untuk keadaan pemanduan dan cuaca ASEAN. UC7 ditawarkan dalam pelbagai saiz antara 15- hingga 18 inci diameter dan memenuhi keperluan untuk kebanyakan model sedan, SUV dan MPV popular yang dijual di Malaysia.

Melihat barisan saiz yang ditawarkan, UltraContact UC7 sesuai dengan model daripada Toyota Vios, Honda HR-Vkepada sedan segmen D yang lebih besar seperti Honda Accord dan juga MPV besar seperti Toyota Alphard.

Dari segi pesaing, UltraContact UC7 bersaing dengan tayar touring lain seperti Michelin Primacy 4, Goodyear Assurance Triplemax 2, dan Pirelli Cinturato P7.

Mungkin yang paling penting, harga UltraContact UC7 berkisar antara RM 245.00 dan RM 630.00 sebiji, bergantung pada saiz dan spesifikasi.

Bagaimanakah prestasinya di jalan raya?

Untuk memahami UltraContact UC7, Continental menganjurkan sesi ujian pemanduan, dibahagikan kepada dua, iaitu antara laluan jalan raya dan kursus ujian terkawal. Ini bertujuan untuk menguji daya cengkaman, kestabilan dan prestasi brek UC7 serta penghalusan keseluruhan.

Bagi memastikan faktor lain dikawal sebaik mungkin, kami akan memandu Mercedes-Benz C-Class W205, sama ada dalam samaran C200 atau C250. Selain itu, kita akan dapat menanda aras UC7 dengan UC6 yang lebih lama.

Sesi uji pandu bermula dengan pemanduan di jalan raya. Kami dapat merasakan perbezaan dengan serta merta apabila beralih daripada UC6 ke UC7. Pertama, terdapat pengurangan bunyi tayar serta-merta semasa bergerak, daripada kelajuan rendah sehingga julat 90 hingga 110 km/j.

Terdapat pengurangan ketara pada kelajuan rendah dengan UC7 dan ‘feel’ bahawa tayar mempunyai keanjalan lembut untuk menyerap kekasaran jalan. Walaupun di jalan konkrit yang lebih kasar, UC7 tetap selesa dan mengekal bunyi deruman tayar dengan baik.

Menuju ke jalan berbukit yang penuh dengan selekoh, UC7 menunjukkan prestasi cengkaman yang sangat baik. Kestabilan jalan lurus adalah luar biasa, dengan UC7 menahan ‘tramlining’ – perasaan seakan sama seperti ada rel keretapi yang membimbing arah tunggangan anda.

UC7 terbukti mudah untuk diramal dan tangkas, terutamanya dari segi tunggangan pada bahu bunga tayar dalam dan luar, di mana tayar touring selalunya mula hilang cengkaman ketika anda mengambil selekoh dengan bersemangat. Ini diterjemahkan kepada keyakinan pemandu yang hebat semasa masuk dan pertengahan sudut. Sesuatu yang tidak saya jangkakan.

Pada litar pemanduan tertutup pula, media diberi beberapa percubaan bagi kedua-dua UC6 dan UC7 merentasi beberapa latihan seperti slalom basah/kering, dan brek basah/kering serta pertukaran lorong berkelajuan tinggi untuk benar-benar merasai UC7 ini.

Apabila membina kelajuan secara progresif, peningkatan yang paling ketara dialami dalam UC7 ialah kebolehramalannya. Jarak brek, kedua-duanya dalam keadaan basah dan kering, secara konsisten lebih pendek daripada UC6 – hampir 3 kaki!

Sekali lagi, di mana UC7 paling mengagumkan ialah cengkaman bahu tayar yang memberikan anda keyakinan yang tinggi pada had, apabila anda paling memerlukannya. Sebaliknya, UC6 terbukti agak lemah dan tidak dapat diramalkan pada hadnya, terutamanya semasa latihan perubahan terakhir yang pantas.

Kesimpulan

Tayar Continental UltraContact UC7 amat mengagumkan kerana tiga sebab utama. Pertama, kerana Continental telah mencapai peningkatan ketara dalam cengkaman, brek dan cengkaman pada had, tanpa menjejaskan ketahanan dan jangka hayat.

Kedua, UC7 menawarkan tayar touring yang tidak akan mudah hilang cengkaman apabila dipandu dengan bersemangat. Ini mampu menarik minat pembeli yang mahukan gabungan keupayaan dinamik tanpa mengorbankan keselesaan pemanduan harian.

Selain itu, harganya yang kompetitif setanding dengan UC6 lama, dan lebih murah daripada pesaingnya daripada Michelin dan Pirelli, menjadikan UC7 mungkin antara tayar dengan nilai yang terbaik di luar sana.

Source: Rebiu: Continental UltraContact UC7 – Tayar ‘comfort touring’ yang selesa & selamat, ada pilihan 15-18 inci!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WelfulloutDoors.com