Model Hibrid Toyota masa depan akan menggugurkan logo biru, tidak lagi ada pada Toyota Innova & Prius 2023

Sejak 2009, semua model hibrid Toyota baharu yang dilancarkan selepas Toyota Prius generasi ketiga memakai logo Toyota berwarna biru. Garis biru pada lambang Toyota adalah pembeza yang paling jelas untuk varian hibrid model Toyota. Itu dan trio logo Hibrid bercorak gelombang pada penutup but dan fender hadapan (dipasang sejak Prius generasi kedua, 2003) ialah pengecaman visual model hibrid Toyota.

Bagaimanapun, pada pelancaran Toyota Innova Zenix 2023 minggu lalu di Indonesia, dimana model yang dipamerkan adalah varian hibrid tertinggi, ia memakai lambang Toyota standard, tanpa sebarang garis biru.

Toyota Innova Hybrid 2023 tidak lagi mempunyai lambang Toyota biru. Lencana hibrid kini dipindahkan ke pintu

Kami juga melihat dengan lebih dekat Toyota Prius generasi kelima 2023 yang baru diperkenalkan, menyedari bahawa ia juga tidak mempunyai sebarang garis biru pada lambang, mencadangkan apa yang kami lihat pada Innova bukanlah kebetulan tetapi identiti reka bentuk baharu untuk model hibrid Toyota terkini.

Kami boleh mengesahkan bahawa Toyota akan menurunkan lambang biru pada semua model hibridnya yang dilancarkan dari masa ini dan seterusnya. Walau bagaimanapun, lencana Hibrid corak gelombang pada penutup but dan bahagian hadapan akan kekal.

Toyota Prius 2023 telah menurunkan kedua-dua lambang biru dan lencana Hibrid pada fender

Sebabnya? Toyota berkata hibrid kini sudah menjadi kereta arus perdana dan, dalam banyak pasaran, model hibrid membentuk lebih daripada 50 peratus jualan tempatan. Ambil contoh, di Eropah Barat, 70 peratus model Toyota yang dijual di sana adalah hibrid. Di Thailand, lebih daripada 50 peratus Camry yang dijual adalah hibrid, begitu juga untuk 85 peratus Toyota Corolla Cross.

Oleh itu, Toyota mendapati bahawa tidak perlu lagi mempunyai lambang yang berbeza untuk model hibrid dan adalah lebih baik untuk mengekalkan logo bersatu untuk semua modelnya.

Walau bagaimanapun, lencana Hibrid corak gelombang pada penutup but di bahagian hadapan akan dikekalkan kerana ini adalah pembeza varian.

Baca juga: Malaysia kata “hibrid cepat rosak” tapi 85% daripada Corolla Cross di Thailand adalah hibrid

Bukan sekadar lambang biru, lencana Hybrid Synergy Drive di bahagian belakang turut digugurkan dalam Prius terbaru, diganti dengan lencana PHEV / HEV

Pada masa ini, Toyota tidak mempunyai sebarang nama varian untuk hibridnya. Sebagai contoh, varian enjin pembakaran biasa Toyota Corolla Cross diberi sebutan abjad angka seperti 1.8G dan 1.8V, tetapi varian hibrid tertinggi hanya dipanggil Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid.

Baca juga: Rebiu: Toyota Corolla Cross Hybrid 2022 – Honda HR-V baharu ‘kureng’? Inilah jalan terbaik!

 

Source: Model Hibrid Toyota masa depan akan menggugurkan logo biru, tidak lagi ada pada Toyota Innova & Prius 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WelfulloutDoors.com